Connect with us

#celeb

Adibah Noor tawarkan diri ajar bahasa Inggeris di DidikTV

Seperti yang kita semua tahu, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) melancarkan DidikTV sebagai satu usaha untuk menyediakan akses pembelajaran kepada semua pelajar di seluruh negara, tambahan lagi sewaktu mengikuti Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).

Selain menyediakan pembelajaran berdasarkan piawaian kurikulum sekolah semasa, saluran berkenaan turut menyampaikan berita berkaitan dunia pendidikan, didik hibur (edutainment) dan juga pengisian atau ‘content’ yang dihasilkan oleh pelajar sendiri.

Teruja dengan idea tersebut, penyanyi dan pelakon terkenal Adibah Noor secara sukarela menawarkan dirinya untuk menjadi salah seorang tenaga pengajar Bahasa Inggeris di DidikTV.

Hasrat tersebut diluahkan menerusi akaun Twitter peribadi miliknya @adibahnoor dan sehingga kini ciapannya meraih lebih 19,000 tanda suka.

Advertisement

Saya nak ‘offer’ diri kepada KPM

“Saya nak tawarkan diri kepada @KemPendidikan, untuk jadi perantara yang “mengajar” Bahasa Inggeris kat DidikTV, boleh?,” tulis penyanyi berusia 50 tahun itu.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet menyokong hasratnya dan memuji tindakan pelakon drama bersiri Oh My English! itu kerana berbesar hati menawarkan diri demi mendidik para pelajar.

Bukan budak je, ibu bapa pun ramai tengok nanti

Setuju!

Harap saluran DidikTV boleh beri ruang

Bagaimanapun di sisi lain pula, ada warganet yang tidak bersetuju dan mengecam empunya diri. Malah, ada juga yang mempersoalkan kelayakannya untuk menjadi seorang pengajar.

Advertisement

Tak payah ambil, acah je lebih

Apa kelayakan Adibah Noor?

Untuk menjawab pertikaian warganet tentang kelayakan itu, Adibah berkongsi latar belakang pendidikannya bahawa dia merupakan graduan Pendidikan dalam bidang Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL) dan pernah berkhidmat sebagai guru Bahasa Inggeris.

Hebat! Memang dah terlebih layak dah tu

Terdahulu, pemilik nama Adibah Noor Mohamed Omar itu dikritik warganet apabila dia sering memperbetulkan sebutan perkataan bahasa Inggeris dalam kalangan selebriti dan ahli politik di Malaysia.

Bagaimanapun, menurut Adibah kritikan warganet sedikit pun tidak mematahkan semangatnya untuk mendidik orang ramai dalam memperbaiki sebutan bahasa Inggeris.

Sumber: Twitter Adibah Noor

Advertisement

"Manusia itu asalnya dari tanah, makan hasil tanah, berdiri di atas tanah, akan kembali ke tanah. Kenapa masih bersifat langit?" - Hamka

Continue Reading
Advertisement