Connect with us

#celeb

Adik Benjy terima mesej, pelakon wanita tuduh keluarga tak tolong arwah sakit

Pemergian pelakon dan juga anak kepada seniwati terkenal, Azean Irdawaty iaitu Khaeryll Benjamin Ibrahim atau Benjy Ibrahim hujung minggu lalu benar-benar mengejutkan industri seni Tanah Air.

Allahyarham yang meninggal dunia di sebuah hospital di Medan kerana sedang menjalani hukuman penjara di sana sejak 2017 juga telah selamat di kebumikan di Tanah Perkuburan Tanjung Gusta.

Walau bagaimanapun, kisah pemergiannya yang menyimpan seribu satu cerita termasuklah pernah meminjam sedikit wang daripada rakan artis bagi membiayai perubatan amat menghibakan.

Tak pasti ni akaun betul atau fake, tapi…

Namun, disebalik cerita pahit manis allahyarham sebagai seorang anak, abang dan pekerja seni ini, masih ada yang menyalahkan keluarganya kerana dikatakan tidak membantu Benjy ketika sedang sakit di penjara Indonesia.

Advertisement

 

“Kau cari pasal!”

Kesal dengan tuduhan-tuduhan tak berasas itu, adik kepada Benjy telah memuat naik salah satu tohmahan yang dilemparkan satu akaun Instagram yang menggunakan nama dan gambar profil selebriti, Norish Karman dengan mempertikaikan bantuan mereka terhadap Benjy.

Dalam luahan tersebut, Inessa Irdayanty begitu terkejut dan ralat dengan kata-kata sebegitu sedangkan mereka sekeluarga masih lagi bersedih dengan pemergian abang tersayang.

“Astaghfirullahalazim! My heart is pounding right now!
I have no idea if this is a legit account or fake fan account or whatever, but seriously, EXCUSE ME!?
Aku tak habis nangis lagi, tanah kubur abang aku masih merah lagi, kau boleh tanya aku benda-benda macam ni?!
Kau cari pasal!
Aku tengah kerja, dapat your message, mula nak ignore. But you dragged my sister and my mom into this? Kau cari pasal.
Kat profile tulis takziah la you’re my idol la apa bagai, pastu to me, tergamak tulis camtu,” tulisnya.

Persoalkan bantuan kepada abang

Dia juga mempersoalkan sejauh mana individu tersebut tahu tentang susah payah mereka sekeluarga dalam memastikan dapat memberikan wang kepada allahyarham di penjara.

Advertisement

Inessa juga memaklumkan yang mereka adik-beradik telah menjaga Benjy sejak abangnya di Kuala Lumpur lagi sehingga kakaknya pernah ingin membunuh diri sendiri kerana begitu tertekan disebabkan perlu mencari duit sehingga melakukan 7 kerja dalam sehari.

 

 

Kakak buat 7 kerja untuk sara keluarga

Kau tahu ke berapa banyak kakak aku kasi kat Ben tiap-tiap bulan?
Kau tahu ke how kakak aku juggled 3-5, sometimes SEVEN jobs at one time (!!!) sampai masuk hospital banyak kali sampai doktor yang beri arahan suruh dia berhenti kerja, sebab dia bagai NAK MATI cari duit nak hantar kat abang aku? Kau tahu ke berapa kali kakak aku NAK BUNUH DIRI sebab tak tahan ngan pressure jaga abang aku?
Kau tahu ke bapak aku dah sakit empat tahun, aku jaga dia sorang!?
Kau tahu ke bapak aku sendiri hampir mati 5 kali dah dalam 4 tahun ni, aku kena handle sorang? Selain suami aku ngan kakak aku, AKU HANDLE SORANG!
Kau tahu ke berapa RIBU aku belanja tiap-tiap bulan nak jaga bapak aku? Aku tak pernah mintak tolong sapa-sapa pun,” tambahnya.

Terpaksa tunda majlis kahwin beberapa kali

Wanita itu juga mengakui yang dia terpaksa menunda majlis pernikahannya beberapa kali kerana perlu menguruskan keluarga termasuklah bapa, arwah ibu serta Benjy yang ketika itu tidak berapa sihat.

Advertisement

Inessa turut menambah yang dia pernah menangis beberapa kali minta ampun kepada abangnya kerana tidak mampu untuk memberikan rawatan terbaik sehingga abangnya juga meminta maaf berikutan banyak menyusahkan dia dan keluarga.

“Kau tahu ke berapa kali aku dah plan nak kahwin, aku kena batalkan? Berapa banyak duit aku dah simpan nak kahwin pastu kena habis belanja sebab nak tolong mak aku, pastu tolong abang aku, pastu tolong bapak aku. Bukan sekali dua kali, ok?
SEMBILAN TAHUN aku simpan duit jadi kosong, simpan kosong, simpan kosong, sebab tolong keluarga aku. Sampaikan last2 aku kahwin buat nikah covid je tahun lepas?
Kau tahu ke abang aku pernah nak mampus dah masa dia masih kat KL and aku ngan suami aku yang tolong sihatkan dia semula sampai dia boleh hidup normal balik?
Kau tahu ke berapa kali aku nangis mintak ampun ngan abang aku sebab aku tak mampu nak tolong lebih?
Kau tahu ke berapa kali ABANG AKU yang mintak ampun ngan aku for everything that has happened?
YOU DON’T KNOW SHIT!

Kalau mama tahu memang dia tampar!

Namun, apa yang dilakukan oleh orang luar hanyalah menyalahkannya sedangkan mereka diluar sana tidak tahu apa yang terjadi dalam kehidupan mereka sekeluarga.

Jelas Inessa lagi, andai arwah ibunya tahu tentang mesej yang diterimanya ini, sudah pasti individu tersebut akan ditampar memandangkan hanya tahu bercakap sahaja, namun tidak mengetahui realiti sebenar yang dihadapi mereka.

“If your mother knew this?” Trust me, if my mother saw your messages, dua-dua belah muka kau dah kena tampar dah, Norish.
You don’t know SHIT!”  ujarnya.

Ada post ucap takziah, tapi tinggal mesej macam tu

Setakat ini, Instagram Norish Karman telah diletakkan dalam mood private setelah tangkapan skrin  hantaran mesej tersebut  didedahkan oleh adik Benjy yang menunjukkan dengan jelas nama serta gambarnya.

Advertisement

Dalam perkongsian di Instagram itu juga, ada satu posting yang mengucapkan salah takziah buat allahyarham Benjy pada hari berita kematiannya disebarkan ke Malaysia.

Sehubungan dengan itu, Instagram Inessa telah dihujani dengan pelbagai maklum balas daripada warganet.

Rata-rata memberikan kata-kata semangat kepadanya dan turut sama mengecam tindakan Instagram menggunakan nama selebriti Norish Karman yang sesuka hati menuduh perkara yang bukan-bukan kepada ahli keluarga Benjy.

Sumber: Instagram Innesa Irdayanty

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement