hubungi kami

Selebriti

Afdlin Shauki anggap kenyataan ‘balas membalas’ serangan politik

Sejak beberapa hari kebelakangan ini, kecoh di media sosial berkenaan kenyataan-kenyataan dari pelawak-pelawak Tanah Air yang berbeza pendapat berhubung kelab komedi Crackhouse yang menjadi lokasi seorang wanita membuat persembahan komedi berdiri menghina Islam.

Kenyataan dari Dato’ Afdlin Shauki, 51 yang berharap supaya kelab komedi itu tidak ditutup kerana merasakan tempat tersebut tidak salah telah mendapat respon dari pelbagai pihak dan salah satunya adalah Shahrol Shiro atau nama sebenarnya Shahrol Azizie bin Azmi.

Berbalas-balas kenyataan

Hal berkenaan dibidas oleh anggota kumpulan Shiro itu kerana menganggap apa yang dikatakan pengarah filem berkenaan seperti menyokong tempat yang penuh dengan kemungkaran.

Kenyataan tersebut dibalas semula oleh Afdlin apabila mengaitkan pula ceramah agama dengan lawak dan ia tetap tidak disetujui oleh Shahrol.

Mungkin serangan politik

Susulan daripada itu, menerusi laporan dari Harian Metro, pemilik nama Dato’ Afdlin Shauki bin Aksan itu menyifatkan insiden ‘balas membalas’ di media sosial berkenaan isu yang panas ini sebagai satu bentuk serangan politik.

“Yang ‘best’ sekarang ini, orang dah tak borak pun pasal wanita itu, tapi mereka kecoh pasal saya pula. Macam saya yang buka baju di kelab itu. Jadi, sebenarnya selepas dikaji, saya nampak ini adalah satu bukan saja percanggahan pendapat tapi adalah serangan politik.
“Ini berasaskan politik. Bila saya tengok kebanyakan yang ‘attack’, semua orang dari pihak berkenaan. Saya bagi pendapat (berkaitan penutupan kelab). Ini pendapat saya yang berasaskan saya adalah seorang pekerja industri komedi. Jadi, saya memandang tentang periuk nasi orang lain,” katanya.

Apa yang dikatakan Shahrol ada yang valid tapi…

Walau bagaimanapun, beliau tidak menafikan bahawa beberapa isu yang dibangkitkan Shahrol itu ‘valid’ , namun kehadiran wanita berusia 26 tahun itu di kelab tersebut juga tidak diundang.

“Kena faham, dalam komedi ini ada platform dipanggil ‘Open Mic’ dan tidak semua orang berani buat. Tapi, ia satu pentas kita membantu orang-orang iaitu pelawak baharu nak cuba ketengahkan bakat mereka. Macam pusat karaoke juga, ada orang ‘test power’ nak menyanyi.
“Pada saya, itu pendapat saya. Salahnya bukan pada tempat itu, tapi orang yang nak buat persembahan. Ya, kena pantau orang yang nak pentas itu betul, saya setuju. Dan, tak boleh beri orang buat ‘content-content’ yang hina agama. Itu 100 peratus, saya setuju.
“Tapi, saya punya logik satu saja ialah bukan tempat itu yang bersalah. Tempat itu dinding dan lantai saja yang mana setiap orang boleh buat benda tak senonoh. Jadi, bila orang bercakap tanpa logik, saya nampak betullah ini serangan politik 100 peratus,” katanya lagi.

Tak mahu kelab komedi ditutup

Beliau juga menjelaskan tindakannya bersuara adalah untuk mengelakkan kelab itu tidak ditutup walau sementara supaya dapat terus menjadi ruang tempat kepada pelawak-pelawak baharu mengetengahkan bakat mereka.

“Kepada siapa yang kata saya ada ‘syer’ (saham) di tempat itu pula, saya tak ada apa-apa pun. Tujuan saya berkongsi pendapat berkenaan tempat itu kerana memikirkan periuk nasi orang lain, pada kalangan pelawak-pelawak baharu,” jelasnya.

Dalam pada itu, Afdlin juga memaklumkan yang beliau serta Shahrol sudah lama saling mengenali memandangkan masing-masing pernah berada di arena yang sama.

Namun, apa yang membezakan mereka kini adalah fahaman politik.

Sumber: Harian Metro (Norhayati Nordin)

Sambung Baca
Advertisement