Connect with us

#celeb

“Aku Tinggalkan Kerana Allah…”- Hazeman Huzir umum keluar daripada ‘Motiv Viral’

Popular dengan rancangan Motif Viral, Hazeman Huzir yang kini tahu sudah mula berhijrah, mengesahkan bahawa dia kini secara rasminya meninggalkan program terbitan astro itu.

Perkara tersebut dimaklumkan, menerusi akaun lama instagramnya dengan memuat naik beberapa foto kenangan bersama rakan pengacara yang lain, ketika berada dalam rancangan Motif Viral.

Aku tinggalkan kerana Allah

Menerusi entrinya, Haze sempat mengucapkan ucapan penghargaan buat rakan-rakan pengacaranya iaitu, Shalma Aina, Syafa Nisa dan Pink Azwan serta kru yang terlibat dalam Motif Viral.

View this post on Instagram

Selamat Tinggal Motif Viral. Banyak yang rancangan ni ajar aku. Dari walhal dunia. Ke walhal akhirat. Di sini aku alpa dalam kemahsyuran. Di sini aku kejarkan pengiktirafan manusia. Di sini lah aku berambut putih. Jatuh aku, naik aku sebagai manusia. Punca stres aku yang merehatkan aku. Rehat yang berhikmah untuk kembali belajar berTuhan. Di sini lah. Namun dalam kecelaruan aku menggapai ranting Iman yang menipis. Muncul beberapa tetamu beragama. Seperti Ustaz @dr_kamilinjamilin_official @putahaofficial @puazmanofficial dan beberapa tetamu agamawan dan ahli kitab. Tidak sesekali mereka melabelkan aku munafik. Walau fizikal ku nyata sebegitu. Tidak sesekali mereka menegur tatacaraku. Walau cara ku nyata tidak berfitrah. Tapi dakwah mereka kepada aku adalah semata-mata melalui keperibadian mereka. Dan sebagai manusia yang dikurnia akal untuk berfikir, itu sudah memadai. Jadi terima kasih kepada mereka yang disebutkan tadi. Semoga syurga untuk kalian. Dan terakhirnya pesanan kepada sahabat sehidup semati, host @shalmaainaa @nnisa.mo @pinkazwan. Dan Team belakang tabir @eedavogue @hazwanyahya (ramai lagi tak dan nak sebut jangan kecik hati tau ada max nak type kat caption ni) Persahabatan kita, kekalkan. Andai tidak nampak aku di syurga, tarikkan. Yang pasti kita tidak akan putus. Hidup kita bersulam kerana MV. Kekalkan ke Jannah. Insyallah. Kepada penonton MV, aku yang hari ini kerana doa anda. Doakan pula aku istiqamah. Buat yang tertanya akan punca dan musabab. Kisahnya panjang berjela. Namun agar ada penutup sebagai pemuas hati: Niat asal aku kerjakan MV, kerana dunia. Kerana aku mahu dikenali. Kerana aku nak popular. Kerana aku nak dijulang manusia. Niat asal aku itu sudah salah. Makanya, aku kerjakan Motif Viral untuk dunia, aku tinggalkan kerana Allah. Kita jumpa di YouTube Channel Hazeman Huzir. It's time that I do me. Assalamualaikum.

A post shared by Hazeman Huzir (@hazemanhuzir) on

Bagi Haze, menjadi sebahagian daripada rancangan Motif Viral sebenarnya telah banyak mengajarnya pelbagai erti kehidupan termasuk dunia dan akhirat.

Dulu hanya kerja populariti

Jika dahulu, apa yang dikerjakan adalah kemasyuran dan populariti, namun kini keputusan pengacara itu berundur daripada program terkenal itu adalah kerana Allah.

Motif Viral yang terkenal dengan liputan isu-isu viral yang berada di Malaysia, sekarang akan diteruskan tanpa ada lagi gelagat dan kehadiran Haze menyerikan suasana.

Semoga jalan yang dipilih Haze adalah tepat dan terus istiqamah, serta dimurahkan rezeki dalam apa sahaja bidang yang bakal diterajuinya kelak.

Sumber : Hazeman Huzir

Continue Reading
Advertisement

Trending