Connect with us

#news

Baru sebulan dijaga pengasuh, bayi maut – “Dapat call, muka anak dah biru..”

Luluh hati si ibu apabila mendapat tahu anak tunggalnya, Luna Aralyn Amar Ridhwan yang dijaga pengasuh meninggal dunia di Hospital Tuanku Ja’afar (HTJ), Seremban petang semalam.

Menurut laporan Utusan Online, ibu bayi perempuan tersebut Lilis Handayani Sukran berkata, anaknya yang berusia empat bulan itu baru sebulan dihantar ke rumah pengasuh.

“Masa itu, saya berada di tempat kerja, dapat panggilan dari pengasuh yang memaklumkan muka anak sudah biru dan dia suruh segera datang ke rumahnya.
“Bayi ini merupakan satu-satunya anak saya dan baru sebulan dihantar ke rumah pengasuh,” kata wanita berusia 24 tahun itu ketika ditemui di HTJ.

Difahamkan, ahli keluarga masih menunggu keputusan hasil bedah siasat bagi mengenal pasti punca kematian mangsa selain jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Felda Lui Muda, Jempol hari ini.

Menerusi perkongsian ibu saudara Luna Aralyn yang dikenali sebagai Cik Fitri di laman Facebook memuat naik beberapa keping foto bersama mangsa yang meluahkan rasa kehilangan bayi berkenaan.

Al-Fatihah untuk anak saudara…

“Mak Long macam tak percaya Luna dah takde. Maklong terkilan sangat sebab tak keras nak bawa Luna balik Kelantan sekali dengan Mak Long.
“Jaga Luna sampai ibu Luna berhenti kerja… Ya Allah… berat sungguh dugaanMu, aku tak kuat,” tulisnya petang semalam.

Sementara itu, terdapat juga dua individiu berkongsi posting mengucapkan takziah kepada ibu mangsa atas kehilangan anak tersayang dalam sekelip mata.

Moga diberi kekuatan

Tenanglah ‘baby’ di dunia baru…

Terdahulu, Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Nanda Maarof berkata, ibu mangsa mendapati keadaan anaknya itu dalam keadaan sangat lemah dan pucat sebelum dihantar ke HTJ.

Bagaimanapun, Luna Aralyn disahkan meninggal dunia 30 minit selepas tiba di hospital tersebut bagi mendapatkan rawatan.

Sumber: Utusan Online (Nor Shafawati Yup) , Facebook Cik Fitri & Lylis Moklis

Continue Reading
Advertisement