Connect with us

#celeb

Bergelek hingga terima kecaman ramai, Baby Shima minta jangan sibuk hal orang


Video penyanyi terkenal, Baby Shima yang bergelek ketika rumah terbuka sambutan hari raya tempoh hari telah mendapat kecaman ramai.

Mana tidaknya, video yang dikongsikan Baby Shima atau nama sebenarnya Nor Ashima binti Ramli, 30 di aplikasi TikTok itu menuai pelbagai kritikan kerana tindakannya bergelek seakan ‘mencemarkan’ majlis rumah terbuka Syawal tersebut.

Walaupun Shima menafikan hal tersebut dengan mengatakan yang dia cuba menari zapin mengikut rentak lagu namun tersilap langkah serta sudut pandang kamera yang memperlihatkannya seolah-olah bergelek.

@babyshimaofficial

🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️ramai bising2 katanya disebabkan shima bergelek pada lagu raya.. padahal Shima zapin lah… #babyshima #fyp

♬ original sound – Babyshima – Babyshima

Surat terbuka buat Baby Shima

Oleh sebab itu, dia telah menerima pelbagai kritikan serta satu surat terbuka yang ditulis oleh seorang pendakwah bebas menegur posting-posting yang dilakukan oleh Baby Shima di media sosial.

Menerusi laman Facebook Ustaz Dai Fuad Mokhtar & Sahabat, beliau telah menegur dengan lembut penyanyi yang turut mencipta nama di negara seberang.

‘Culture’ hiburan berbeza

Menurutnya, beliau faham yang Baby Shima sudah pun berada di dalam industri seni di kedua-dua negara iaitu Malaysia dan Indonesia.

Namun, sebagai penghibur, seharusnya Shima mengetahui bahawa ‘culture’ hiburan di dua negara ini berbeza dan di Malaysia agamanya dijaga oleh Mufti serta ada perundangannya.

“Saya selalu turun berdakwah di Indonesia dan saya tahu pasaran hiburan disana berbeza. Disana hiburan mereka lebih berani malah terkadang menyambut israk mikraj pun ada yang sanggup menari.”
“Disini, adab dan Suasananya masih cantik terpelihara. Hiburan juga masih lagi santun dan menjaga kemuliaan diri wanita. Namun semenjak dua menjak ini naik kembali di peranti telefon bimbit saya aduan dan nasihat orang ramai terhadap keberanian saudari dalam mengetengahkan hasil seni yang kurang cermat,” tulisnya.

Tak salah pun nak berseni

Tambah Dai Fuad lagi, tak salah untuk penyanyi berkenaan berhibur dan menghiburkan orang lain namun perlulah menjaga batas agar tidak mengundang fitnah.

“Tak salah nak berseni tapi ingatlah Agama harus menjadi sendi. Jangan terlebih berhibur sehingga maruah menjadi lebur. Shima adalah ikon hiburan, banyak adik-adik yang melihat dan menonton, maka jadilah artis yang memberi inspirasi positif dan panduan yang baik buat masyarakat terutama golongan remaja,” jelasnya.

Diakhir perkongsian tersebut, beliau memaklumkan yang tindakanya menegur Baby Shima adalah kerana Allah S.W.T dan semoga Allah mengampunkan kita semua.

Jangan sibuk hal orang lain

Menjengah ke ruangan TikTok penyanyi yang terkenal dengan “Ada nampak mummy happy” ini telah memuat naik video seolah-olah menjawab segala cemuhan yang diterima sejak kebelakangan ini.

Menerusi video berkenaan, Shima yang memakai baju berwarna putih dan berselendang telah membuat lip sync sambil meninggalkan kapsyen meminta orang lain tidak menyibuk halnya.

“Sibuk dengan hal orang.. anak, adik beradik sendiri terbiar, sibuk asik nak sekolahkan orang, entah2 keluarga sendiri pun lebih teruk,” tulisnya ringkas.
@babyshimaofficial

sibuk dengan hal orang.. anak, adik beradik sendiri terbiar, sibuk asik nak sekolahkan orang, entah2 keluarga sendiri pun lebih teruk #makcikbawang #fyp #babyshima

♬ Jeming Intan Berlian (Hidup Kita Keno Steady) – normuhammadhafiezhayqal

Jangan terlalu sombong

Sekali lagi perkongsiannya telah  mendapat perhatian ramai dan rata-rata meninggalkan komen dengan berdoa supaya penyanyi berkenaan berubah serta menerima teguran dengan hati terbuka.

Walaupun kebanyakan mereka sudah muak dengan kontroversi Shima, namun tetap memuji penampilan penyanyi itu yang lebih manis jika berpakaian sopan.

Syukurlah masih ada yang ambil berat

 

Buat konten ‘pancing2’, lepastu keluar statement kata tak kisah

Harap berubahlah

Pakai macam ni kan bagus

 

Sumber: Facebook Ustaz Dai Fuad Mokhtar, TikTok Baby Shima

Continue Reading
Advertisement