Connect with us

#celeb

Ifa Raziah nafi pilih vaksin, hanya Pfizer sesuai dengan penyakit dihadapinya

Pelakon dan pengacara sensasi, Ifa Raziah mengundang kecaman netizen apabila membatalkan janji temu vaksinasinya kerana mendapat vaksin selain Pfizer.

Namun menurut laporan Kosmo! Online, Ifa menafikan dirinya memilih jenis vaksin sebaliknya berlaku salah faham di Pusat Pemberian Vaksin di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC).

“Miss Diva terpaksa cancel vaksin hari ini kerana tidak dapat suntikan Pfizer di MITEC. Bukannya mengada-ngada tak mahu ambil vaksin,” tulisnya di video TikTok sebelum dikongsi di laman Facebook.

Menerusi video di laman Instagram pula, selebriti berusia 45 tahun itu menjelaskan bahawa hanya Pfizer dirasakan sesuai untuk diri dan penyakit yang dihidapinya.

“Itu hak kita nak ambil atau tak walaupun sudah disediakan oleh kerajaan Malaysia dalam aplikasi MySejahtera.
“Cuma, setahu saya kalau di MITEC, mereka akan dibekalkan dengan vaksin jenis Pfizer. Tapi bila saya sampai, lain pula jadinya. Nak Pfizer tapi diberi Sinovac,” katanya menerusi laporan tersebut.

Tanpa berkongsi mengenai penyakit yang dihadapi, pelakon filem Diva Popular itu berkata doktor yang bertugas di situ telah memberikan surat sebagai rujukannya bagi mendapatkan vaksin yang bersesuaian.

Advertisement
“Bukanlah nak kata vaksin lain tu tak okey dan Pfizer saja yang paling bagus. Tapi untuk kes macam saya ni, penyakit yang saya ada, cuma Pfizer sahaja yang sesuai.
“Ini bukan soal nak ke luar negara ke apa ke. Sama sekali tidak. Kalau cucuk 10 dos Pfizer sekali pun, bukan boleh terbang dan pergi luar negara sekarang pun,” ujarnya.

Bagaimanapun, difahamkan posting video di Instagram itu telah dipadamkan beberapa jam selepas dimuat naik.

Sumber: Kosmo! Online (Sairul Zamri Misrani) , Facebook Ifa Raziah

Continue Reading
Advertisement