Connect with us

Sosial

Sibuk kerja tak tengok telefon, anak perantau sebak terima khabar ibu meninggal dunia

Diterbitkan

pada

anak perantau sebak terima khabar

Tular di media sosial memaparkan seorang lelaki yang menyatakan dirinya anak perantau sebak terima khabar ibu kandungnya telah meninggal dunia ketika dia sedang bekerja.

Menerusi video dimuat naik di platform TikTok pada pagi Khamis, pemuda berkenaan berkongsi momen sayu disaat mendapat khabar ibunya telah meninggal dunia.

Anak perantau sebak terima khabar

Dalam rakaman kamera litar tertutup (CCTV), pemuda berkenaan dilihat sibuk bertugas di sebuah stesen minyak dan sedang mengecas telefon bimbitnya ketika itu.

Pada awalnya, dia tidak mengendahkan panggilan telefon ketika mengecasnya sehinggalah salah seorang pekerja memberitahu ibunya telah banyak kali menelefon.

“Masa ni tengah buat kerja, telefon cas. Memang tak check langsung. Abang Man pass telefon kata ‘ibu awak call banyak kali dari tadi lagi,”katanya.

Dia kemudiannya menelefon ibunya semula ketika berada di kaunter stesen minyak.

Dalam video itu, dilihat pada mulanya dia berdiri terduduk sewaktu membuat panggilan.

“Ibu kata ‘ibu tak kuat nak cakap, tapi anak ibu kuat kan? Ibu nak bagitahu yang umi (ibu kandung) dah tak ada,”katanya lagi.

Artikel lain: Tak sangka tular, peniaga durian tiada niat tunjuk badan – “Tahun lepas kami kurus kering”

Meraung sampai tak cukup nafas

Pemuda itu kemudiannya kembali masuk ke pejabat dan terus terduduk sekali lagi dan ibunya dipercayai masih berada di talian.

Seorang wanita dipercayai penyelia turut menenangkannya yang sedang menangis teresak-esak sebaik sahaja menerima khabar duka itu.

“Telefon (person) in charge, minta supervisor tolong cakapkan nak ambil cuti kecemasan. Nak cakap sendiri memang tak terkeluar apa-apa perkataan daripada mulut sendiri,”ujarnya.

Tanpa menyatakan sebab kematian ibunya, pemuda berkenaan memberitahu dia belum kuat untuk menghadapi ujian itu.

“Saya dah seminggu banyak termenung. Makan entah ke mana. Masih mengenang nasib. 
“Terlalu berat.. setiap tahu, birthday saya, dia  (ibu) akan demam. Birthday saya 27 Jun, 26 Jun dia dah mula demam. Sampai 1 Julai, dia menghembuskan nafas terakhir,”kongsinya.
@ebytaksalah

al-fatihah buat syurga saya 🤲🏻 walau tidak dibesarkan oleh mak kandung , arwah tetap syurga saya 🙂

♬ original sound – Abang Nasyid – Abang Nasyid

Dalam pada itu, dia turut menitipkan pesanan buat orang ramai terutama anak perantau agar jangan sesekali meletakkan telefon pintar dalam mod senyap.

Sumber: TikTok @ebytaksalah

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Continue Reading
Advertisement