Connect with us

#brandedcontent

Aplikasi Indah Water mudahkan pengguna, buat aduan & bayar bil di hujung jari

Tidak dapat dinafikan lagi dengan kewujudan teknologi hijau dengan peningkatan kepada penggunaan teknologi, bukan hanya dapat mengurangkan kesan terhadap alam sekitar, malah ia dapat menjadi salah satu faktor bagi meningkatkan pembangunan ekonomi negara.

Begitu juga dengan syarikat pembetungan nasional, Indah Water Konsortium (IWK) Sdn Bhd yang sentiasa memastikan perkhidmatan disediakan untuk pelanggannya di samping menjaga kelestarian alam sekitar.

Apa itu IWK? Seperti semua pun tahu, IWK adalah syarikat pembentungan nasional yang ditanggungjawabkan untuk mengurus air sisa kumbahan dan merawat air kumbahan ini demi menjaga kesihatan awam dan persekitaran daripada tercemar.

Bukan sahaja pelbagai teknologi telah diadaptasikan dalam operasi harian IWK di loji-loji rawatan kumbahan, malah, IWK juga terus berusaha membangunkan teknologi demi kesenangan pelanggan mereka.

Jadi kalau korang nak tahu, IWK kini menjemput orang ramai mendaftar untuk perkhidmatan e-Bil IWK, sekali gus memuat turun aplikasi Indah Water bagi membuat penyemakan dan pembayaran pembentungan masing-masing. Malah, pelanggan atau pengguna juga boleh membuat aduan menerusi aplikasi mudah alih mereka.

Selaras dengan tanggungjawab IWK bagi memastikan sistem pembetungan awam berjalan
dengan cekap demi kepentingan alam sekitar, IWK kini mempunyai kira-kira empat juta akaun pelanggan terutama bagi kategori sistem bersambung domestik.

Bayangkan, jika keempat-empat juta pelanggan ini menggunakan e-Bill dan bukan lagi bil bercetak, ia secara tidak langsung dapat mengurangkan penggunaan kertas  selain memanfaatkan teknologi digital yang lebih cepat dan pantas. Jadi, tunggu apa lagi? E-bill jer!

Tak perlu susah-susah keluar rumah sekiranya kemudahan terdapat di hujung jari, kan? Muat turun aplikasi mudah alih IWK di Google Play, Apple Store dan Huawei App Gallery.

Lebih menarik apabila aplikasi IWK turut tampil dengan ciri baharu sejak Januari lalu dimana status pembayaran yang dilakukan akan terus dikemas kini serta merta tanpa perlu menunggu selama beberapa hari.

Bukan sahaja pembayaran bil, korang juga boleh membuat sebarang aduan atau pertanyaan, perkhidmatan pengosongan tangki, memberi maklumat berhubung kesalahan dalam IWK dan banyak lagi.

Klik di sini untuk mendaftar e-Bil dan jadi jangan lupa muat turun segera aplikasi IWK di telefon bimbit masing-masing. Jimat masa dan tenaga pula tu, urus niaga kini lebih mudah dengan aplikasi Indah Water!

Korang boleh layari laman web IWK atau media sosial rasmi seperti Facebook, Instagram dan Twitter untuk sebarang maklumat lanjut.

Continue Reading
Advertisement