Connect with us

#celeb

Aqasha kurang faham kenapa cerita Malaysia kena terikut2 drama Korea

Firdee Akassya Rosli atau lebih dikenali sebagai Aqasha merupakan seorang pelakon hebat yang diminati ramai sejak dari dulu lagi.

Aqasha bukan sahaja seorang pelakon, malah anak kelahiran Shah Alam ini juga seorang penyanyi yang popular dengan lagu berjudul Obsesiku.

Baru-baru ini, pelakon berusia 38 tahun itu telah memuat naik satu posting di Instagram meluahkan rasa tidak puas hatinya terhadap industri lakonan tempatan.

Budaya yang berbeza.

Dalam posting tersebut, pelakon filem Embun itu menyatakan bahawa dia tidak faham dengan konsep drama tempatan yang seolah-olah akan mahu menjadikan drama Korea sebagai paksi lakonan.

“Aku sebenarnya kurang faham mengapa tema drama tempatan harus berpaksikan K-drama,” katanya.

Tambah Aqasha lagi, kita seharusnya bangga terhadap jati diri dan identiti yang dibawa dalam diri setiap orang. Hal ini kerana, supaya tidak terikut-ikut lakonan drama Korea.

“Kita sepatutnya bangga dengan identiti & jati diri sendiri. Melainkan kalau kita tak berapa kenal identiti & jatidiri sendiri.
“Lagipun…Korea tu sejuk, dia nak pakai style² kancing butang baju sampai leher ke, nak pakai sleeveless vest dalam suit siap tie pergi pejabat pun takpe,” luahnya.

Selain itu, Aqasha turut menyifatkan perbuatan terikut-ikut dengan budaya atau cara hidup orang luar ini boleh dipanggil sebagai ‘taqlid’.

“Kalau bab itu kita ikut², bab lain dalam hidup pun kita akan ikut². Jangan suka ikut².
Kenali betul², kekurangan & kelebihan sendiri,” tambahnya.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet bersetuju dengan pendapat serta perkongsian berkenaan selain memuji lakonan Aqasha yang sentiasa mantap.

Tepat sama sekali

Jambu teruk ni

Gemar dengan lakonan Aqasha

Letak nama anak sebagai Aqasha

Sekadar info, Aqasha mendirikan rumah tangga dengan Noor Baizura  pada Oktober 2010 dan dikurniakan dua cahaya mata iaitu Alehandra Ahmad dan Alaena Ayesha.

Sumber: Aqasha

Continue Reading
Advertisement

Trending