hubungi kami

Branded Content

Bersara tanpa simpanan? Mesti menyesal! Sempat lagi uruskan wang dengan KWSP

Zaman serba mencabar ni memang susah nak simpan duit, jauh sekali nak menabung setiap hari. Nak tak nak, kenalah paksa diri untuk merancang kewangan supaya tidak menyesal terutama bila dah tua nanti.

Tapi apa pula platform terbaik kalau nak mula simpan duit ya? Dan perlu ke nak letak nama waris awal-awal untuk simpanan anda? Haa tak perlu tercari-cari lagi, teruskan membaca artikel kali ini; mana tahu dapat buat anda bersemangat untuk mula mengamalkan sikap rajin menabung. 

  • Simpan sikit-sikit, bila-bila masa

Pernah dengar peribahasa ‘sedikit-sedikit, lama-lama jadi bukit’? Menerusi Caruman Simpanan Tambahan, anda bukan sahaja boleh menambah simpanan KWSP anda pada bila-bila masa mengikut kemampuan kewangan anda, malah anda juga boleh menambah simpanan KWSP untuk insan tersayang seperti pasangan anda, ibu bapa, serta anak-anak. Yang bestnya, tiada had minimum kalau nak tambah simpanan KWSP anda dan sekarang boleh buat online dah!

Selain Caruman Simpanan Tambahan, ada juga i-Saraan yang khusus untuk anda yang bekerja sendiri macam food-delivery rider, pemandu teksi, peniaga online, pemilik kedai makan atau suri rumah pun boleh.

Menerusi i-Saraan, anda bukan saja boleh simpan berapa-berapa yang anda mahu, malah pada bila-bila masa dan istimewanya i-Saraan ini, anda akan menerima insentif tambahan sebanyak 15% (maksimum RM250/setahun). Haa menarik kan! 

  • Khas untuk suri rumah

Macam mana pula dengan golongan isteri? Lebih-lebih lagi mereka yang tidak bekerja. Risau juga sekiranya hanya bergantung kepada pendapatan suami. Jauh di sudut hati, nak juga ada simpanan sendiri.

Menerusi Kasih Suri Keluarga Malaysia KWSP, golongan suri rumah yang berdaftar dengan eKasih tidak dipinggirkan dan boleh turut serta dalam usaha menyimpan untuk masa depan.

Menariknya, golongan ini layak menerima sumbangan kerajaan berjumlah RM480 setahun! Meskipun sibuk menguruskan cahaya mata dan rumah tangga, diharap dengan inisiatif ini para suri rumah dapatlah menarik nafas lega sikit kerana sekurang-kurangnya ada juga simpanan nanti.

  • Siapa waris untuk simpanan anda?

Pernah tak terfikir sekiranya anda meninggal dunia, siapa pula yang akan menguruskan simpanan KWSP anda? Jangan risau, duit anda tidak akan dibiarkan begitu saja.

Menerusi Penamaan, ia memudahkan dan melancarkan urusan pengagihan simpanan KWSP anda kepada waris yang anda namakan untuk mentadbir simpanan anda. 

Kalau tak buat penamaan, akan berdepan masalah ke? Betul tu, bayangkan dahlah waris anda tengah bersedih, kena pula berdepan kerenah birokrasi dan menyerahkan pelbagai dokumentasi lagi.

Jadi, buatlah penamaan supaya boleh memendekkan proses pengeluaran serta memastikan waris anda dapat mewarisi simpanan yang sedia ada.

Nak tahu lebih lanjut tentang Caruman Simpanan Tambahan, i-Saraan, Kasih Suri Keluarga Malaysia KWSP dan penamaan? Lawati laman web atau Facebook rasmi KWSP, kat situ semua info dijamin tepat dan terkini!

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Sambung Baca
Advertisement