Connect with us

#viral

Beza dulu & sekarang, kenang momen Raya Dulu-dulu ‘confirm’ buat hati berbunga!

Nostaliga mengusik jiwa~

Frasa yang sangat sesuai untuk menggambarkan perasaan rindu pada situasi serta kenangan yang pernah dilalui pada suatu ketika. Betul tak?

Lebaran 2022 bakal menjelang tiba lama lagi, berdendangnya lagu raya dicorong-corong radio confirm terkenang kembali memori beraya sewaktu kecil. Lain macam kemeriahan dan keseronokannya! Haihhhhh syoknya~~

Memang banyak beza, raya dulu VS sekarang!

#1 Kad Raya: Kad Raya VS Media Sosial

Ingat tak kalau zaman dulu, waktu-waktu pertengahan puasa ni kita semua sibuk memilih kad raya dan menulis ucapan pohon maaf buat kawan-kawan. Paling best, kad raya tersebut sering kali dipos ataupun diselitkan secara diam-diam oleh si pemberi.

Sekarang ni, penggunaan kad raya seolah-olah hilang ditelan arus teknologi. Ramai lebih memilih mengirimkan ucapan menerusi aplikasi Whatsapp ataupun media sosial.

Lebih kreatif dan advance, gittew~

#2 Baju Raya: Baju Melayu/Baju Kurung VS Baju Hipster

Ingat tak suatu ketika dulu, kebanyakan baju raya dijahit oleh ibu kita sendiri, ataupun hantar kain pasang dan hantar upah jahit di kedai.

Sarung je busana tradisional di pagi raya, memang berbunga-bunga sangat dihati sebab dapat pakai baju baru, kan?

Sekarang ni dah berbeza sangat! Beli pun online je, sekali click terus sampai depan rumah. Design baju raya pun dah pelbagai sampaikan pening kepala nak pilih design apa tahun ni.

Eh terlebih hipster pulak, tapi mana satu yang korang berkenan di hati?

#3 Kanak-Kanak: Duit Raya VS Gajet/WiFi

Ini perbezaan yang paling ketara dapat dilihat, budak-budak zaman sekarang lebih rela berkepit dengan telefon berbanding menikmati momen serta bermesraan di hari raya.

Kalau sebut pasal duit raya, ada yang dah pandai memilih nilai besar ataupun tak peduli langsung sebab lebih rela meminta password WiFi tuan rumah!

Kemanisan Syawal dah makin pudar??

Tak dinafikan  sebenarnya yang peningkatan usia sedang menghakis sikit demi sedikit feel raya kita semua, betul tak?

Al-maklumlah, semakin dewasa makin banyak tanggungjawab dan kesibukan yang perlu galas sehinggakan feel raya dah jadi makin kurang umph!

Hayati iklan Raya Dulu-dulu dibawakan khas oleh SAJI!

Untuk mengambalikan feel raya korang, jom layan iklan raya dari SAJI, jenama minyak masak pilihan utama dapur rakyat Malaysia! Kalau tak guna minyak masak SAJI, memang tak lengkaplah hidangan tu nanti.

Raya Dulu-dulu memberi kesedaran tentang betapa pentingnya untuk kita meraikan raya bersama yang tersayang.

Bukan senang nak buat video raya dekat dengan jiwa!

Iklan Raya Dulu-dulu dibawakan khas oleh minyak masak SAJI, yang semestinya amat sinonim penggunaannya dalam sajian dalam kalangan masyarakat tempatan.

Dari barisan pelakon sehinggalah ke krew teknikal, team SAJI semestinya hanya memilih yang terbaik demi memastikan hasil video Raya Dulu-dulu, mampu menggamit hati kita semua.

 

Dari terbit fajar sehinggalah terbenam matahari, penggambaran ini mampu dilaksanakan dengan jayanya. Syabas diucapkan kepada semua pihak yang terlibat!

Segala memori indah mengusik jiwa dan rutin raya yang kita rasa semakin hilang itu tidaklah hilang sebenarnya, namun ketiadaanya sebenarnya memberi peluang untuk kita cipta memori yang baru dalam pengertian yang berbeza.

Walau macam mana pun perbezaan raya dulu dan raya sekarang, kita haruslah menghayati erti raya itu yang sebenarnya dan cipta memori terindah untuk diingati sampai bila-bila.

Apa yang penting, hubungan kekeluargaan korang akan terus terjalin utuh! Syawal tetap lebih bererti apabila kita raikan bersama mereka yang tersayang. Selamat Hari Raya semua!

Fuhhhhhhhh! (Dihembus)

Continue Reading
Advertisement