Connect with us

#viral

Budak bantu ibu jual dadih tepi jalan, gadis ajak niaga sekali bawah khemah

Pandemik Covid-19 yang melanda sejak tahun lalu telah membuatkan orang ramai terus berusaha siang dan malam untuk mencari rezeki, tidak kira usia tua mahupun muda.

Begitulah dilakukan oleh seorang kanak-kanak lelaki yang mempunyai inisiatif sendiri dengan berniaga di pinggir jalan demi membantu ibunya mencari duit pendapatan.

Rajin sangat bantu ibu

@afieragoes

Comel adik ni kan ? Rajin sangat jadi kita pun bantu lah dia ☺️

♬ Tujh Mein Rab Dikhta Hai – Shahrukh Khan

Menerusi perkongsian di aplikasi TikTok oleh pengguna bernama Afierariana Agoes, dia melihat budak tersebut sedang menjual dadih yang terletak di Ampang, manakala ibunya di dalam rumah kerana menjalankan perniagaan secara ‘online’.

“Mak dia dekat rumah berniaga Foodpanda. Rajin adik ini. Dia jual dadih banyak perisa. Sedap pula tu!,” tulisnya.

Sejurus membeli dadih, Afiera mengajak budak tersebut untuk berniaga di bawah khemah yang sama berikutan cuaca kelihatan semakin mendung.

Kongsi khemah, niaga sama2

@afieragoes

Eee comel kan adik ni ?!!! Saya tarik dia tiktok. Dia malu2 lagi tu. Kalau customer saya datang , saya suruh support beli dadih dia. #adikcomel

♬ original sound – 【GADIS】IEZA – 【GADIS】IEZA

Pada mulanya, budak berkenaan menolak pelawaannya kerana malu dan mahu memberitahu ibunya terdahulu. Setelah Afiera menghubungi si ibu, lalu mereka bergerak menuju ke khemah berniaga.

Selain sempat bersama-sama melakukan tarian TikTok, gadis itu juga meminta pelanggan yang tiba untuk turut membeli dadih milik budak tersebut.

Dapat sedekah daripada orang ramai

@afieragoes

semoga murah rezeki yang menderma. Siapa nak bantu adik ni boleh dm saya kat ig okay ☺️🙏🏽 #bantukitasamakita #dadihadikcomel

♬ original sound – 𝕓𝕖.𝕙𝕒𝕡𝕡𝕪😇 – 𝕓𝕖.𝕙𝕒𝕡𝕡𝕪😇

Perkongsian gadis tersebut menerima ribuan komen netizen yang turut mendoakan agar Afriera diberikan rezeki melimpah ruah selain mendoakan kesejahteraan budak tersebut.

Satu hari nanti kau pasti berjaya dik

Semoga awak & adik dimurahkan rezeki

Alhamdulillah, sedihnya tengok

Dah la cantik! baik pula tu

Alhamdulillah, dalam masa pandemik sekarang memang ramai mengambil peluang untuk berniaga supaya dapat menjana pendapatan lebih. Semoga yang baik-baik sahaja buat mereka berdua!

Sumber: TikTok Afierariana Agoes

Continue Reading
Advertisement