Connect with us

#tiktok

Dari luar sampai dalam ‘mall’, lelaki berlakon cacat demi dapat parking OKU

Tindakan seorang lelaki berkongsi video berhubung cara bagi mendapatkan tempat meletak kereta yang penuh di sebuah pusat beli belah di Kuala Lumpur mengundang kecaman warganet di media sosial.

Seorang pengguna laman Twitter, @pedoqpop memuat naik semula video tersebut dari aplikasi TikTok memaparkan lelaki tersebut mengadu sukar bagi mendapatkan ‘parking’ akibat ramai pengunjung.

Namun begitu, dia mengikut cadangan rakannya dimana salah seorang daripada mereka didakwa telah berlakon menjadi orang kurang upaya (OKU) sekali gus berjaya meletakkan kenderaan di petak khas.

“Aku ada kat Mid Valley ni, tapi nak parking susah. Pastu Ajim cakap kalau nak parking, kena buat satu cara. Betul-betul dapat parking.
“Tapi cara dia pelik sikit la, kau tengok ni. Betul-betul dia jadi cacat. Ni kalau kantoi dengan pengawal keselamatan, memang mati. Tapi kau tengok kereta hitam aku tu, dapat parking! Terima kasih Ajim,” katanya.

Video berdurasi 38 saat tersebut memaparkan rakannya itu berjalan dari tempat ‘parking’ sebelum memasuki ke dalam pusat beli belah berkenaan.

Meninjau ke ruangan komen, posting diulang kicau sebanyak 243 kali itu menerima pelbagai reaksi netizen menyifatkan tindakan lelaki berkenaan mengambil kesempatan ke atas golongan OKU.

Menurut warganet, kemudahan disediakan telah ‘dicaras’ oleh individu tidak bertanggungjawab apatah lagi tempat meletak kereta bagi golongan istimewa adalah terhad di tempat awam.

Dah la parking OKU, berlakon cacat pula!

Ada lagi makhluk macam ni?

Kemudahan untuk orang OKU dah la terhad

Sebab orang macam ni la aku malas nak keluar

Berdasarkan satu lagi video dikongsi oleh salah seorang daripada mereka, difahamkan rakannya ‘OK’ sahaja meskipun ramai yang mengatakan aksi tersebut dilihat seperti ‘real’.

“Dia suka buat hal kat tempat awam”

Sampai dalam pun berlakon? “Ajim memang perform”

Sumber: Twitter @pedoqpop , TikTok @alffrzl

Continue Reading
Advertisement