Connect with us

#celeb

“Dia mandul, tak tahu rasa hamil luar nikah…” – Fynn Jamal buru wanita jual pil gugur

Setiap wanita yang bergelar seorang isteri pasti mempunyai keinginan untuk mempunyai zuriat, mengandung dan melahirkan. Namun, tidak semua dapat merasai nikmat seperti.

Baru-baru ini kecoh di Instagram penyanyi Fynn Jamal, berkenaan isu seorang gadis yang hamil luar nikah meminta pertolongan seorang wanita dikatakan menjual pil keguguran.

Awak ingat Fynn Jamal boleh tolong ke?

Namun dalam perbualan mesej yang dimuat naik Fynn Jamal di Instagram, memaparkan wanita dengan nama akauan @RizqinThahirah, telah memperkatakan tentang Fynn Jamal yang mandul dan tidak akan boleh memahami perasaan orang mengandung.

View this post on Instagram

assalamualaikum wbt, puan @rizqinthahirah. . 1) kebebasan bersalin utk 18 tahun ke atas. . melainkan biomom (BM) mahu bersalin kerajaan, tiada sesiapa boleh menghalang hak mana2 ibu utk melahirkan. . 2) SOP . BM tampil dgn details, kalau tak berkemampuan akan dibantu, famili angkat (FA) dicari sampai serasi, setelah bersetuju FA bertanggungjawab utk setiap sen yg diperlukan. BM dibantu dari segi tempat tinggal, check up etc. . 3) discrepancies . terpulang pd BM utk memaklumkan keluarga sendiri. seandainya perlu bantuan, sayalah org tengah nya. . 4) badan rosak . secara sains nya, menggugurkan lebih rosak badan berbanding melahirkan. BM biasanya diuruskan sehingga selesai pantang. kos berurut rahim, susu etc masih ditanggung FA. . 5) tiada lelaki mahukan . jaga الله, الله akan jaga kita. adalah lebih mulia utk seorg perempuan yg bertaubat dan tiada jodoh berbanding menjual agamanya demi mendapat pasangan. . 6) pil cuci sdn bhd . report telah dilakukan atas nama syarikat tersebut utk memaklumkan KKM tentang penjualan pil gugur secara haram di malaysia. . saya tau perkongsian ini mungkin serampang 2 mata; puan akan dpt ramai customer wallahu a’lam. tapi perlu utk saya warwarkan di sini sblm tindakan legal dimulakan proses atas dasar sudah mula banyak kali nama saya dipetik di sosial media kerana kelantangan puan. . 7) mandul . ini— puan boleh settle dgn الله. . terima kasih. . ps: saya meminta sesiapa mengetahui lokasi puan @rizqinthahirah secara tepat utk DM saya. habuan akan diberikan utk yg terawal membantu dgn info lengkap. . mohon dipanjangkan ke facebook twitter mana2 sampai dijumpai. . selamatkan bayi2 yang tidak berdosa. selamatkan biomom2 dari menjauh dari pintu taubat. . terima kasih. . yg benar, perempuan mandul yg gila; fynn jamal.

A post shared by فصبر جميل (@fynnjamal) on

Difahamkan, perbualan itu adalah di antara seorang gadis hamil luar nikah dengan wanita tersebut. Namun Fynn yang mempunyai perbezaan pendapat dengan wanita itu telah bertindak mahu menyelidik lebih lanjut latar belakang wanita itu.

Perkhidmatan gugur kandungan secara sah

Di dalam perbualan mesej itu, wanita terbabit mendakwa dia merupakan kakitangan Federation Of Reproductive Health Associatios Malaysia (FRHAM) yang menjalankan perkhidmatan menggugurkan kandungan secara sah.

View this post on Instagram

in response to the claim puan @rizqinthahirah cuma memberikan nombor telefon dan tak menjual kepada biomom; may this be the proof. . perbualan bermula dari sosmed— kemudian sebut harga dibuat di whatsapp. . like i said in my live session at 4pm earlier, the reason why i am hunting her down adalah kerana mahu merungkai penjualan pil abortion yg terlampau bersepah di malaysia; malah secara terbuka. . 1) FRHAM . saya meminta sesiapa dari NGO disebutkan utk membuat penjelasan apakah ini modus operandi organisasi kalian— to aggressively coerce biomom to abort their baby? . seandainya benar, ia ternyata bertentangan prinsip NGO kalian (see slide 4) . saya juga ingin bertanya kaedah perniagaan NGO kalian. dari manakah kelulusan didapatkan utk menjual pil terkawal tersebut tanpa preskripsi doktor? . and to make matters worse, penambahan dos adalah mengikut asal boleh dan agak2…? SERIOUSLY?! . i would want to believe the said puan @rizqinthahirah menyalahgunakan posisi beliau dan NGO tersebut tidak tahu-menahu. but i may be wrong. so the investigation will also be upon you. . 2. @kementeriankesihatanmalaysia . saya memahami kesibukan KKM skrg ini, tapi saya benar2 mengharapkan ada pihak berwajib yg melakukan sesuatu pada pelaku jenayah ini. . kemudahan masyarakat mendapatkan pil abortion di malaysia— di mana2 baik online mahu pun offline adalah memualkan; please help us curb this. . apa pun, i am a realistic person. . no demand , no supply. kita boleh tangkap dia. lokap dia. tapi selagi ada kehendak, pasti muncul para opportunist. . benda ni takkan habis. . ibubapa, pantau anak2. kat mana, dgn siapa. bukan in real life semata. telefon tu, spot check. ambil tau apps apa dia ada. . kids will hate you. of course they will. kalau itu dpt selamatkan dia dari api neraka. biarlah. . entahlah. . btw, abortion utk kes rogol itu boleh. takde doktor yg akan halang. islam pun bagi. الله tak kejam. so minta jasabaik lah kalian yg sibuk sgt nak support bisnes haram (legally & secara hukum) tersebut utk ambil tahu apa yang betul dahulu sebelum taip pendapat tu. . di waktu2 begini; malaikat catit kanan kiri. . till then. fynn jamal.

A post shared by فصبر جميل (@fynnjamal) on

Guna alasan mental illness nak lari dari Fynn?

Dalam pada itu, penyanyi itu berkongsi satu lagi perbualan mesej daripada salah seorang kenalan, memberitahu wanita tersebut telah mengumpulkan rakan-rakan untuk menyokongnya.

View this post on Instagram

dear posmen2 puan @rizqinthahirah (ye mmg beberapa minit selepas entry mandul gila itu mereka suami isteri terus lesap; tapi saja nak tag. sbb tak tau nak panggil apa), . teruskanlah berada di sini menjadi tukang sampai. sbnrnya tak perlu pun. sbb saya tak lock ig saya. tapi kalau mmg nak join juga dalam jihad mereka, dipersilakan. . cuma pesanan saya— cakap siang pandang2 cakap malam dengar. . alangkan abang bergurau bagi tips lepas PKP punya roadblock pun boleh kantoi satu malaysia, apatah lagi benda2 haram dari segi hukum dan illegal dari segi undang2 ini. . ketahuilah ada seksyen untuk angkut kalian2 juga ke dalam. . cadangan saya— duduk diam. . this is between me, fynn jamal, perempuan yang dipetik (dan salah dalam akta hasutan) sbg mandul dan gila— dengan puan @rizqinthahirah; saudagar pil abortion jenis cytotec 200g dgn pakej cuma RM350. . this is my warning— buat baik berpada2. kawan— kawan jugak. . tapi kalau kau sibuk sgt nak berdiri belakang penjenayah; dengan engkau2 masuk dalam ini cerita. . @pdrmsia_official @kementeriankesihatanmalaysia @kkmm_gov . saya menaikkan perbualan saya ini dgn kenalan orang yg saya laporkan sebagai bukti telah ada perancangan untuk mengelak segala proceeding di masa hadapan. . dia adalah seorang bekas pelajar MSU (tidak habis), maka dia fasih dgn ubat2an dan terma2 medical. harap diambil maklum. . kepada semua pemberi maklumat— dari kawan sekolah rendah sehingga sekarang; terima kasih. . we do it for our children. bertenang dan jgn buat out of spite. nanti lari objektif. . till then, fynn jamal. . ps: ironi gila, kan puan @rizqinthahirah? all this begin with you calling me perempuan gila. . now you want to claim to be one.

A post shared by فصبر جميل (@fynnjamal) on

FRHAM terkejut, akan jalankan siasatan

Sementara itu, Fynn sudah mendapatkan beberapa maklumat daripada pihak FRHAM sendiri mengenai tindakan wanita tersebut dan kini siasatan sedang dijalankan oleh pihak institusi tersebut.

View this post on Instagram

saya mensarankan semua gerakan / keluarga / sahabat handai puan @rizqinthahirah yang aktif secara terbuka dan secara DM untuk take a step back. . pertuduhan2 saya “lantang kerana bisnes menjual bayi2 terganggu” dan sebagainya itu— kita settle hari lain. . misi kita buat masa sekarang cuma satu: memastikan— . 1) jenayah ini dilakukan secara perseorangan dan TIDAK ADA penglibatan mana2 NGO sebagaimana yang dinyatakan. . 2) pil CYTOTEC yang telah dilarang kemasukannya di malaysia itu dijual secara terbuka utk kepentingan sendiri semata. . saya juga ingin mengingatkan pihak puan @rizqinthahirah yang penamaan dan pemburukan reputasi dimulakan dari pihak sana. . seterusnya, utk menjawab permintaan full information dipamer di sini, saya secara tegasnya perlu bersifat bijaksana utk tidak disclose butiran biomom yang saya uruskan. begitu juga pembeli2 yang tampil mengakui transaksi— semuanya adalah hak legal paperworks, bukan di sini tempatnya. . segala yang dikongsikan secara terbuka adalah yang layak dipamerkan— terutama berkenaan reputasi saya yang pastinya akan memberi kesan kepada NGO yang saya libatkan diri padanya, keluarga saya dan syarikat saya. . semua telah selesai dari pihak saya. marilah kita beramai2 mendoakan tindakan lanjut dari @kementeriankesihatanmalaysia dan @pdrmsia_official ke atas beliau. . terima kasih doktor2, pegawai2, farmasis dan semua yg tangkas memberi sepenuh bantuan baik dari segi maklumat dan report ke pihak berwajib dari semalam. . tangan saya cuma dua. kudrat saya tak banyak mana. . semoga satu yang saya dapat cantaskan— yang lain2 akan takut utk meneruskannya.

A post shared by فصبر جميل (@fynnjamal) on

Setakat ini Fynn Jamal masih lagi meneruskan usahanya untuk memburu wanita tersebut, diharapkan isu ini dapat diselesaikan dengan profesional tanpa perlu mengaibkan mana-mana pihak.

Sumber : Fynn Jamal

Continue Reading
Advertisement

Trending