Connect with us

#viral

Dilihat aktif ke gim, antara rutin selebriti2 sado kekalkan gaya hidup sihat dan macho!

Bukan sahaja kebenaran merentas negeri yang ditunggu-tunggu, bahkan ramai yang ternanti-nanti keizinan untuk membolehkan mereka bersukan dan beriadah seperti sedia kala.

Sebelum ini, menurut penjelasan Menteri Kanan Keselamatan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, perniagaan berasaskan sukan akan dibuka semula dengan dengan mengikut SOP di bawah pengawasan Kementerian Belia dan Sukan.

Ramai rupanya dah lepas gian nak beraksi kat gym!

Memiliki body goals yang tersendiri antara penyebab utama orang ramai termasuklah selebriti sanggup menghabiskan masa berjam-jam untuk berada di gimasium. Selain merubah penampilan dan imej, sudah tentunya ia mampu memberikan kesan yang baik terhadap kesihatan dalaman.

Antara selebriti-selebriti yang dilihat aktif ke gim…

Ismail Izzani

Dr. Say Shazril

View this post on Instagram

Topik : Nak 6 Packs? Ini Cara-Caranya Pernah tak korang dengar “Abs Are Made In The Gym” ataupun “Abs Are Made Dengan Menyayangi Isteri”? Tak pernah kan? Tapi mesti korang biase dengar “ABS ARE MADE IN THE KITCHEN” betul? Well itu lah caranya nak dapatkan 6 packs/ kempiskan perut/ buang lemak di perut. Bukannya dengan buat 1000 sit up/ 1000 crunches/ plank sejam. Senaman2 sy sebutkan tu menguatkan otot core kita tapi takdela hanya dengan senaman2 tu akan terbentuk 6 packs/ mengempiskan perut anda. Jadi apa cara nak dapatkan perut padat & ketat? PAAALING UTAMA, PEMAKANAN. Buat la abs workout hari2 tapi kalau pekena nasi kandar extra nasi kuah banjir ayam goreng extra crispy, banjir meleleh menggelebeh la perut tu. Takyah tanya “ok ke doc amalkan diet2 bernama macam Atkins, Paleo, Najib, Rosmah” sebab semuanya tak tahan lama. Instead go for PEMAKANAN SIHAT & SEIMBANG. Kedua, SENAMAN. Pilih senaman yg korang enjoy. Suka weight training, silakan. Suka kejar awek beskal, gi beli beskal. Suka tiktok, pilih tiktok yg menggerakkan seluruh badan & meningkatkan denyutan jantung. JANGAN SESEKALI BUAT SENAMAN BERTUMPU! “Apadia tu doc?”. Contoh korang nak hilangkan perut, korang buat abs workout je, nak hilangkan tangan gelebeh, korang buat senaman triceps je. NO SUCH THING AS SPOT EXERCISE. Nak hilangkan perut boyot, tangan gelebeh kena hilangkan lemak secara keseluruhan. Cardio & resistance training adalah penyelesaiannya. Pada hari Jumaat yg mulia, marilah kita sama-sama memenuhkan ilmu di dada, cukuplah buat senaman perut dengan harapan perut jadi flat seperti saya, instead ubahlah pemakanan & gaya hidup agar terbentuk 6 packs saudara.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Aeril Zafrel

View this post on Instagram

Come here girl…

A post shared by AERIL ZAFREL (@aeril_zafrel) on

Pemilihan gim yang sesuai dan mengikuti segala SOP perlu diambil berat untuk mengelakkan sebarang jangkitan berlaku diantara pengunjung.

Tak kisah nak bersukan ataupun bermain gim, tetapi ada beberapa perkara kita perlu titik beratkan dan jangan pandang remeh terhadap SOP yang telah ditetapkan kerajaan.

Jadi individu yang bertanggungjawab!

Satu perkongsian oleh individu awam yang aktif bermain gim, mengutarakan pendapat agar pengguna boleh sanitize setiap barangan digunakan dengan rela hati.

Tindakan ini sewajarnya dijadikan contoh oleh segenap lapisan masyarakat, sekali gus dapat memupuk sikap bertanggungjawab terhadap nyawa sendiri dan orang lain terutama di musim pandemik ini.

Tak perlu harapkan sesiapa, kita sendiri boleh jadi frontliner untuk masyarakat, betul tak?

Cakna dengan SOP yang ditetapkan!

SOP yang ditetapkan tersebut bukan sahaja perlu diikuti oleh para pengguna bahkan kepada pemilik pusat sukan ataupun gimnasium itu sendiri. Antara norma baharu yang perlu diikuti adalah:

  1. Mewajibkan sukat suhu sebelum dibenarkan masuk.
  2. Penjarakan sosial antara individu ditetapkan.
  3. Alatan dan kemudahan dinyah kuman sebanyak tiga kali sehari.
  4. Jumlah maksium pelanggan bergantung kepada keluasan fasiliti.

Pembudayaan norma baharu tak halang untuk kekal aktif…

Tak mengira pangkat, darjat, status ataupun jantina SOP ini sewajarnya dilaksanakan dengan lebih telus dan penuh dengan tanggungjawab, kerana ia mampu mengekang penularan wabak COVID-19 dengan berkesan.

Walaupun agak mendukacitakan, kes jangkitan COVID-19 di Malaysia baru-baru ini melonjak kepada tiga angka. Namun, orang ramai tidak perlu khuatir dan panik kerana ia masih lagi dalam kawalan.

Setiap hari, individu disarankan untuk menanamkan semangat dalam diri untuk menjadi insan yang bertanggungjawab untuk menjaga nyawa masyarakat. Dengan hanya menerapkan pembudayaan norma baharu, kini #kitalahfronteliner.

Terus kekal sihat, kekal bertenaga, kekalkan SOP dan jangan lupa amalkan pembudayaan norma baharu!

Tak rugi pun…

Continue Reading
Advertisement

Trending