hubungi kami

#tiktok

“Dosa dia saya tanggung” – Pemakaian isteri ditegur, suami ‘sound’ orang awam

Dalam agama Islam, terdapat adab dan cara tertentu bagi menegur kesilapan orang lain. Salah satunya adalah secara tertutup supaya tidak menjatuhkan atau mengaibkan seseorang.

Terbaru, seorang suami seolah-olah berang apabila pemakaian isterinya ditegur oleh seorang lelaki dipercayai dalam sebuah acara pelancongan di Dataran Nilai, Seremban.

Menerusi satu muat naik rakaman di aplikasi TikTok, wanita tersebut lega apabila suaminya terus bersemuka dengan lelaki itu selepas mengadu berhubung cara teguran berkenaan.

“Dosa dia saya tanggung” – Suami

@miakhalidah

Perempuan please hati2 kalau lalu sebelah abg ni.. #fyp #nsfest #foryoupage #sharingiscaring #mohonshare

♬ original sound – MiaKhalida – MiaKhalida

“First time nampak suami I marah orang macam ni. I terkejut terus dia pergi sound lelaki tu lepas I bagitahu dia.
“Time ni I rasa bangga jap sebab nampak suami I gentleman sangat bila orang kacau bini dia. Love you sayang.
“Lelaki tu jual buku kot kat event ni. Bila I lalu sebelah dia, dia terus cakap ‘tak malu ke pakai macam ni?’… I terus pandang dia and jeling, bagitahu suami sebab lelaki tu stil duduk pandang-pandang,” tulisnya.

Menurut wanita itu, dia tiada niat membuatkan orang ramai mengecam lelaki terbabit tetapi kurang selesa dengan cara pandangan yang didakwa seperti ‘lelaki gatal’.

“Saya post bukan sebab nak orang kecam lelaki tu, tapi dia memang nampak gatal dari jauh pandang atas bawah dengan pandangan macam nak terkam.
“Saya suruh hati-hati sebab takut orang lain kena ganggu atau raba sebab muka dia memang nampak macam perogol bersiri,” dakwa wanita berkenaan.

Tambahnya, dia dan suami menganggap tindakan lelaki itu adalah satu bentuk gangguan seksual dan bukan sejenis teguran berhikmah yang diajarkan dalam Islam.

Pemakaian ketika kejadian

“Dia bukan tegur saya macam semua orang fikir tu. Dia memang sindir or mengata tak tahu lah nak explain macam mana. Suami saya bukan terus sound, bagi salam dan tanya,” katanya.

Bagaimanapun, wanita terbabit memohon maaf sekiranya tindakan dia dan suami dianggap biadab selain mengakui belum sempurna dalam usaha menutup aurat.

“Saya boleh terima teguran…” – Wanita

Sumber: TikTok @miakhalidah

Sambung Baca
Advertisement