Connect with us

#celeb

“Duduk bincang, bukan berzina dengan perempuan lain..” – Dr Say ulas isu curang

Setiap rumah tangga pasti ada masalah tersendiri. Namun ia bergantung kepada pasangan suami isteri, bagaimana cara mereka mengatasinya bersama.

Berikutan isu viral seorang penyampai radio yang bermain kayu tiga baru-baru ini, pengacara rancangan Tanya Doktor, Dr Say Shazril tampil mengulas berkenaan isu tersebut dengan lebih lanjut.

Menurut Dr Say atau nama sebenarnya Muhammad Shazril Shaharuddin, sikap itu boleh mendatangkan kesan negatif kepada proses tumbesaran anak-anak apabila mendapati ibu bapa mereka mempunyai masalah rumah tangga.

Perkara tersebut diluahkan menerusi sebuah ‘posting’ di laman sosial Instagram miliknya @say_Shazril dengan berkongsi statistik penceraian di Malaysia.

Lelaki curang? Salah kami ke?

“Baru-baru ni panas isu seorang bekas penyampai radio curang dengan isterinya. Saya tahu ramai yang berang, saya baca pun saya berang. Bukan apa, kesian anaknya nanti bila tahu perangai sebenar bapanya suatu hari nanti. 
“Tapi sabar, kita fikir rasional sejenak mesti ada sebab seseorang itu curang dak? Ke korang rasa lelaki memang miang, gatal telur sokmo nak kacau perempuan lain?” ulasnya.

Namun begitu, beliau menganggap tindakan setiap individu itu berpunca dari sesuatu faktor yang tidak dapat diselesaikan pada asalnya.

Jadi, doktor berusia 33 tahun itu menyarankan komunikasi merupakan satu kunci utama bagi setiap masalah yang dihadapi oleh pasangan suami isteri, termasuk kecurangan.

“Bagi saya semua yang berlaku pasti ada sebab, kiranya kenapa lelaki curang pun ada sebab.
“Contohnya isterinya bebel melampau ke, isterinya tak memuaskan kehendaknya ke, isterinya tak ‘up to par’ dengan apa yang dia mahu ke. 
“Tapi semua ni boleh bawa bincang wahai suami oiii. Ada apa tak puas hati, ‘sit down and communicate’ bukan berzina dengan perempuan lain,” tulisnya lagi.

Dalam pada itu, Dr Say memberi contoh pengalaman diri dengan isterinya sendiri apabila ada sesuatu masalah, mereka akan berkomunikasi dan berbincang mengenai apa yang tidak kena.

Beliau turut berpesan pada diri agar sentiasa menjaga hubungan bersama pasangan. Baginya, perkongsian itu bukan bermaksud dia mahu menunjuk-nunjuk tetapi cuma mahu berkongsi dengan orang ramai apa yang berkesan.

“Saya tak ‘against’ poligami walaupun saya tak berapa gemar tapi saya sangat menentang curang. 
“Kalau takde perasaan sangat kat isteri tu ‘grow some balls’ & ceraikan dia daripada berkongsi bebola,” pesannya.

Semua salah perempuan ke?

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata pengikutnya tidak bersetuju dengan kenyataan yang dibuat oleh Dr Say, dimana beliau dikatakan seakan-akan menyalahkan kaum wanita atas kecurangan suami.

Curang adalah ‘pilihan’

Tiada manusia sempurna, terima kekurangan suami isteri

Bagaimanapun ada juga yang menyokong kenyataan Dr Say, kerana bagi mereka tiada manusia sempurna dalam dunia ini. Apa yang penting adalah komunikasi dan penerimaan kekurangan masing-masing antara suami isteri.

Setiap yang berlaku pasti ada sebab, tapi jangan aibkan pekong sendiri

Dr Say berkahwin dengan Dr Azura Abas pada 30 mac 2014 dan menimang cahaya mata pertama selepas lima tahun berkahwin.

Sumber: Instagram Dr Say

Continue Reading
Advertisement

Trending