hubungi kami

Selebriti

Elfira Loy dedah pengalaman bersalin anak kedua buat netizen kagum -“Tenangnya dia beranak”

Pelakon popular, Elfira Loy atau nama sebenarnya Nurul Elfira Loy Ahmad Sabri mendedahkan pengalaman bersalin anak keduanya, Nur Aria Mikayla kepada umum di media sosial.

Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh Elfira di laman TikToknya, dia berkongsi beberapa tips untuk melahirkan anak dengan lebih mudah dan apa yang perlu dilakukan apabila menghadapi situasi tersebut.

@elfiraloy

nurariamikayla Jadi, inilah kisah kelahiran saya. Ramai yang mintak tips untuk push, Alhamdulillah Allah permudahkan untuk El, dengan bantuan dari Midwife el Puan Sharifah. From this video, korang boleh dengar sendiri cara midwife el explain what to do before push. El ingin share jugak untuk pregnancy kedua ni, El ada ambik epidural sebab kita induced the baby. Sebab mengikut pengalaman sebelum, contraction ada tapi bukaan lambat. And el dah tahan sakit berhari-hari tapi masih 2cm. Tapi, bila bukaan dah hampir 6cm, el dah reducekan dosage for epidural sebab effect dia untuk el kalini, rasa lebih restless and macam tak boleh bernafas. Thats why towards the end, El dah boleh rasa contraction and mudah bila kita dah rasa ni. Kita boleh estimate bila nak push and sekuat mana kita push. Kalau tak, memang tak boleh nak rasa sendiri nak push sebab separuh badan numb. Dalam clip ni, korang ada nampak el senyum. Senyum sebab midwife dah pesan “Kalau muka buruk salahlah teran tu ” HAHAHA. Punyalah takut rupanya tersenyum saya. Masa tu tak perasan pun senyum. cuma control je. Kahkahkah

♬ original sound – Elfira Loy – Elfira Loy

“Ramai yang mintak tips untuk push, Alhamdulillah Allah permudahkan untuk El, dengan bantuan dari Midwife Puan Sharifah. Daripada video ini, korang boleh dengar sendiri cara Midwife El terangkan apa yang perlu buat sebelum push.
“El ingin kongsi juga untuk kelahiran kedua ni, El ada ambik epidural sebab kita induced the baby. Sebab mengikut pengalaman sebelum, kontraksi ada tapi bukaan lambat,” katanya.

Bukan itu sahaja, selebriti yang berusia 29 tahun itu turut memaklumkan pengambilan dos epidural sangat membantu dalam melahirkan puterinya itu berbanding melahirkan anaknya yang pertama.

Katanya, proses untuk melahirkan menjadi lebih mudah dan boleh menjangkakan saat yang sesuai untuk menolak bayi keluar dengan menggunakan teknik yang betul.

“El dah tahan sakit berhari-hari tapi masih 2 cm. Tapi, bila bukaan dah hampir 6 cm, El dah kurangkan dos untuk epidural sebab kesan dia untuk El kali ini, rasa lebih resah dan macam tak boleh bernafas.
“Sebab itu la, El dah boleh rasa kontraksi dan mudah bila kita dah rasa ni. Kita boleh agak bila nak push dan sekuat mana kita push. Kalau tak, memang tak boleh nak rasa sendiri nak push sebab separuh badan kebas.
“Dalam klip ini, korang ada nampak El senyum. Senyum sebab midwife dah pesan ‘kalau muka buruk salahlah teran tu’. Punyalah takut rupanya tersenyum saya. Masa tu tak perasan pun senyum, cuma kawal je,” ujarnya lagi.

Senangnya dia beranak!

Dalam pada itu, menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen meluahkan rasa kagum mereka apabila melihat selebriti itu begitu mudah melahirkan anak keduanya tanpa mengalami sebarang masalah.

Ibu-ibu kongsi pengalaman bersalin

Malah, ramai juga netizen terutamanya dari kalangan wanita yang bergelar ibu berkongsi pengalaman bersalin mereka di hospital yang berbeza.

Sekadar info, Elfira telah mendirikan rumah tangga bersama Muhammad Faris pada 1 Januari 2019 dan hasil perkahwinan itu, mereka juga turut mempunyai seorang anak lelaki, Rayyan yang kini berusia dua tahun.

Sumber: TikTok @elfiraloy

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Sambung Baca
Advertisement