hubungi kami

Viral

Gara2 pertahankan tindakan pensyarah, netizen bidas teguran penulis The Last Jews of Penang

Kontroversi membabitkan seorang pensyarah yang dikatakan menghina seorang pelajar kurang berkemampuan dilihat semakin serius sehingga mendapat perhatian ramai orang.

Mana tidaknya, kenyataan pensyarah itu melibatkan isu kekurangan orang lain dilihat seperti tiada sifat sensitiviti.

Pelajar universiti patut guna saluran Penilaian Kursus

Berikutan isu ‘panas’ yang sedang hangat dibualkan di platform media sosial, seorang penulis The Last Jews of Penang dilihat mempertahankan pensyarah wanita terbabit.

Menerusi ciapan penulis yang dikenali sebagai Zayn Gregory, dia memberikan teguran kepada pelajar universiti di luar sana supaya menggunakan saluran Sistem Penilaian Kursus yang disediakan oleh institusi pendidikan masing-masing.

Tambah Zayn, tindakan berkongsi video pembalajaran dalam kelas seperti yang tular sejak semalam tidak sepatutnya berlaku.

Ini kerana sistem tersebut diwujudkan untuk bagi ruang kepada para pelajar institusi untuk memberi teguran yang adil, pujian yang tepat, selain kritikan yang membina.

Tindakan tersebut seakan memalukan dan mengaibkan individu.

Sistem penilaian di UiTM tak macam tu

Ekoran itu, terdapat netizen yang dikatakan salah seorang penuntut di institusi tersebut mengatakan setiap penilaian yang dibuat oleh para pelajarnya boleh diketahui oleh pensyarah.

Jadinya, tiada kesan pun kalau pelajar memberi maklum balas di sistem tersebut.

Mana2 universiti pun sama je…

Tidak kurang juga ada yang mempertikaikan ketelusan sistem itu, tidak kiralah di mana-mana universiti.

Jujur bagi penilaian pun salah jugak..

Walaupun pensyarah tak tahu, tapi admin boleh bocorkan rahsia

Paling menakutkan ramai pelajar sekiranya bersikap jujur dalam membuat penilaian adalah apabila pihak pentadbir sendiri membocorkan maklumat sulit tersebut.

Sumber: Twitter @bingregory

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Sambung Baca
Advertisement