Connect with us

#viral

“Hajat terakhir kakak aku…” – Wanita parah, jatuh terhempas ketika buat ‘rope swing’

Baru-baru ini tular di laman Facebook, mengenai satu insiden aktiviti sukan lasak iaitu ‘rope swing’ yang melibatkan seorang wanita bernama Siti Halijah Abd Rahim, 33 tahun.

Menerusi laporan mStar Online, menurut adik mangsa yang dikenali sebagai Mohamad Yakub, 31, berkata terdapat kesilapan teknikal ketika kakak membuat terjunan.

Hajat terakhir kakak aku

Halijah tergantung pada ketinggian 10 meter sebelum dia terhempas ke ats batu dan jatuh ke dalam Sungai. Yakub berkata, dia yang terlebih dahulu membuat terjunan sebelum giliran kakaknya, malah ahli keluarga lain juga ada bersama di situ.

“Selepas daftar, giliran saya yang terjun dahulu. Masa saya kat bawah, saya tengok dia terjun dan swing sampai berhenti…”

“Kira-kira 10 meter dari atas air, saya sempat sembang dengan dia. Dia kata best gila. Saya pusing ke belakang nak ke tempat dia mendarat, tiba-tiba terdengar bunyi jatuh…”

Dah lama kakak teringin nak buat ‘rope swing’

Yakub berkata, kakaknya memang sudah lama berhajat mahu melakukan ‘rope swing’, dan telah berulang kali mengajak sehinggalah Yakub akhirnya menunaikan hajat kakaknya.

“Dah lama dia nak buat terjunan rope swing, dah banyak kali..saya tepis dia ajak, tapi kali ini saya tunaikan hajat lama dia. Kami sekeluarga pergi pada hari itu termasuklah emak saya…”

Bagi tahu kaki tak rasa

Ketika diselamatkan, Halijah berada di dalam air dan dibawa keluar oleh petugas water rafting. Dalam keadaan lemah, mangsa memberitahu dia tidak merasa kakinya.

“Dia boleh bercakap tapi sangat lemah. Dia kata kaki tak rasa, dia ulang ayat kaki tak rasa tu sampailah kami tiba di hospital…”

Dia kini dirawat di Hospital Selayang bagi menjalani pembedahan akibat patah tulang belakang. Tambah Yakub, dia tidak menyalahkan pihak yang menganjurkan aktiviti tersebut, malah mereka bersedia untuk bertanggungjawab.

Kepada yang ingin menyalurkan bantuan boleh menghubungi, Yakub menerusi nombor 012-28336884.

Sumber : mStar Online & Obe Mikel

Continue Reading
Advertisement

Trending