hubungi kami

Branded Content

IWK e-Bil jer bantu cepatkan urusan, tekan2 telefon semua boleh ‘settle!

Sebut je perkataan ‘bil’, sudah tentu ramai yang sedar tentang kewajipan dan komitmen yang harus dibayar untuk memastikan kelangsungan dalam setiap penggunaan perkhidmatan.

Hal ini termasuk juga bayaran bil untuk perkhidmatan pembetungan Indah Water Konsortium (IWK) Sdn. Bhd.

Semua pengguna di negara ini pasti tahu bahawa pembayaran bil pembetungan IWK ini adalah satu kewajipan bagi memastikan perkhidmatan pembetungan dapat disediakan berterusan kepada penggunanya.

Air sisa ditapis, dirawat & dilepaskan ke sungai

Mesti ramai yang tak sedar kan sebenarnya sistem pembetungan negara kita ni dah melalui pelbagai fasa kemodenan? Mesti Korang tak pernah fikir apa yang akan berlaku selepas korang menggunakan tandas atau membasuh pinggan di sinki dapur kan? Ke mana agaknya pergi air kumbahan itu semua ni? 

Kalau korang nak tahu, air kumbahan yang disalirkan sama ada ke dalam paip pembetungan bawah tanah atau yang menggunakan tangki septik, semuanya akan dialirkan atau dibawa ke loji rawatan kumbahan IWK untuk dirawat. 

Di loji-loji ini, air kumbahan tersebut akan ditapis, diproses dan dirawat sebelum dilepaskan ke sungai ataupun perairan.

Pengurusan yang cekap sejak lebih 28 tahun lalu

Melalui pengalaman lebih dari 28 tahun, IWK dah pun membuktikan bahawa syarikat mereka mampu menguruskan sistem pembetungan dengan cekap.

Buktinya, mereka sangat bertanggungjawab membangunkan dan menyelenggara sistem pembetungan yang moden dan efisien di semua negeri kecuali Sabah dan Sarawak. Ni baru betul syarikat pembetungan nasional!

Fun fact tentang IWK lagi, syarikat ini menguruskan sejumlah lima bilion liter air sisa kumbahan setiap hari. Ia boleh disamakan dengan jumlah air di dalam kira-kira 2,000 buah kolam renang bersaiz Olimpik! Banyak gila wehh!

Perkara tersebut bukanlah sesuatu yang mudah, lagi-lagi perlu menguruskan kumbahan lebih daripada 27 juta orang dan jumlah saliran paip pembetungan bawah tanah yang menjangkau sepanjang lebih daripada 22,000 kilometer.

Beroperasi 24 jam tanpa henti

Menurut Laporan Kelestarian (Sustainability Report) 2021 IWK, IWK mengurus kira-kira 7,273 loji rawatan kumbahan yang merawat air kumbahan dengan menyingkirkan sisa berbahaya sebelum melepaskannya ke dalam kitaran air.

Loji-loji rawatan kumbahan IWK ni beroperasi 24 jam sehari, 7 hari seminggu serta 365 hari setahun tau! Non-stop! Ye lah, kalau tak siapa nak merawat segala najis korang tu!

Cara mudah nak bayar bil

Tapi kena ingat, semua tu tak akan dapat dilakukan dengan lancar jika IWK tidak turut sama mengadaptasikan teknologi digital yang moden dalam operasi harian bagi menjalankan perkhidmatan mereka.

Dengan kehidupan yang sentiasa mahu cepat dan dipercayai, para pelanggan IWK sudah mula beralih ke arah pendigitalan bagi menyelesaikan urusan-urusan penting kerana dilihat tidak membuang masa serta lebih efisien.

Disebabkan itu, IWK mengajak pelanggannya untuk mendaftar dengan IWK e-Bil bagi memudahkan pelanggan menerima bil pembetungan melalui e-mel, yang mana lebih mudah, cepat dan mesra alam.

Perkara tersebut secara tak langsung membolehkan kita menjaga alam sekitar dengan mengurangkan penebangan pokok untuk diproses menjadi kertas.

Boleh lakukan dimana-mana dan bila-bila masa

Tak hanya itu ye, dengan penggunaan aplikasi di peranti masing-masing, pelanggan IWK dapat menyemak dan membayar bil pembetungan mereka secara real-time dan di mana-mana sahaja.

Risiko untuk pelanggan terlepas pandang berkenaan pembayaran bil juga dapat dielakkan kerana sudah tentu notifikasi akan diberikan pada waktu yang tepat sehingga kita melakukan pembayaran.

Lagi senang bila aplikasi IWK ni boleh diakses melalui telefon bimbit dan tablet masing-masing. Haaaa mudah sangat dah ni. Tekan-tekan semua settle!

 

Buat pengguna yang ingin menggunakan aplikasi itu, korang juga boleh mendaftar IWK e-Bil sekarang dengan melayari www.iwk.com.my/e-bill dan muat turun aplikasi IWK di Google Playstore, Apple Store atau Huawei Apps Gallery.

Jadi tunggu apa lagi? Kita e-bil jer!

 

 

 

 

 

 

 

 

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Sambung Baca
Advertisement