hubungi kami

Berita

Kaki boros tapi nak simpan duit? Ikut ‘trick’ mudah ini untuk kawal perbelanjaan korang!

Siapa je tak suka berbelanja, kan? Lebih-lebih golongan muda yang baru je mula bekerja. Mana tidaknya, setiap kali dapat gaji, keinginan nak berbelanja tu membuak-buak nak beli itu, beli ini…

Walaupun gaji yang diterima cukup makan tapi disebabkan mentaliti nak self-reward sebab dah penat bekerja tu, membuatkan ramai yang sanggup berhabis untuk sesuatu yang diidamkan? Itu belum cerita pasal hiburan, nak pergi tengok wayang, konsert atau percutian sanggup ikat perut asalkan dapat keep up lifestyle dengan kawan-kawan lain. Bukan tak boleh self-reward, boleh je, tak ada sesiapa nak larang cumanya nak ingatkan korang semua supaya lebih berhemat dalam berbelanja.

Tapi, tahu tak duit yang korang guna tu sebenarnya banyak lagi untuk kepentingan lain, lebih-lebih lagi kalau anda dalam keadaan terdesak. Cuba korang bayangkan kalau Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berlaku lagi, apa nak buat? Gaji kena potong separuh, tak pun majikan berhentikan dari tempat kerja. Haaa, tak kan masa tu baru nak fikir apa nak buat, macam mana nak cari duit untuk tampung kos perbelanjaan dan komitmen bulanan yang sedia ada tu? Disebabkan itulah, pentingnya korang semua urus dan kawal belanja agar tak susah kemudian hari.

Tunggu apa lagi, jom kami kongsikan beberapa tips yang korang boleh praktiskan.

Trick 1: Kenalah ada dulu tabung kecemasan

Eh, nanti dulu. Sebelum bagi tips, korang perlu tahu situasi getir macam Covid-19 ni sebenarnya boleh dihadapi sekiranya kita mempunyai tabung kecemasan. Ya, tabung kecemasan sangat penting!

Masa PKP hari tu dengarnya ramai juga keluarkan duit Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk survive ketika pandemik. Rasanya ramai tak yang keluarkan duit untuk tujuan sebenar? Atau sebab tak nak lepaskan peluang di depan mata? Kalau boleh uruskan dengan baik tak mengapa, tapi jangan pula keluarkan semata-mata nak beli kereta!

Korang kena ingat mulakan tabung kecemasan dari sekarang sebelum situasi tak diingini berlaku.

Trick 2: Cara untuk mulakan tabung kecemasan

Jadi macam mana nak mulakan tabung kecemasan ni? Mula-mula sekali, korang kena rekod setiap perbelanjaan dalam sebuah buku kecil untuk track perbelanjaan harian. Tak pun, boleh gunakan aplikasi mudah alih seperti Monefy:Money Tracker atau check je dalam handphone korang. Macam-macam aplikasi boleh dimuat turun dan gunakannya untuk rekod perbelanjaan kita.

Kalau nak cara manual, korang juga boleh mulakan tabiat menyimpan dari rumah.  Hmmm… seriuslah simpan kat rumah? Tak risau boleh terguna ke duit tu? Kalau korang berdisiplin, mungkin tak lah kan? Nampak macam susah tapi percayalah ia sangat berguna untuk dijadikan persediaan masa depan kita tau!

Selain tu, korang boleh simpan duit mengikut trick hari genap dan ganjil. Contohnya, hari genap (Selasa, Khamis dan Sabtu) tu korang simpan sehari RM20. Kalau hari ganjil (Isnin, Rabu, Jumaat dan Ahad) korang boleh simpan sebanyak RM5 dalam satu sampul. Jadinya, seminggu korang dapat simpan dalam RM50. Kalau korang konsisten simpan untuk sebulan tu, haaa agak-agaknya berapa dah dapat kumpul?

Kalau tak mampu simpan sebanyak tu, mungkin korang boleh mula dengan RM1 sehari ke? Biar mula dengan jumlah sikit, asalkan simpanan anda mula bertambah daripada tak gerak langsung.

Lagi satu, untuk penuhkan tabung kecemasan ni, korang boleh asingkan siap-siap dari gaji yang korang dapat. Sebagai contoh 10% dari gaji bulanan asingkan terus untuk tabung kecemasan.

Korang juga boleh cari pendapatan sampingan dengan berniaga online ataupun jadi rider food delivery untuk tambah jumlah tabung kecemasan. Tak cuba tak tahu lagi, cubalah untuk tengok hasilnya nanti. Pernah dengar ada orang buat food delivery dan sambung PhD? Haa semua tu tak mustahil, di mana ada kehendak di situ ada jalan!

Trick 3: Kena tahu SEBAB mempunyai tabung kecemasan

Dalam setiap perkara yang korang buat ni, make sure tahu SEBAB UTAMA perlunya tabung kecemasan. Kalau tak, korang akan buat separuh jalan. Niat tu penting sebelum apa-apa.

Tapi… berapa yang kena ada dalam tabung kecemasan? Ada sesetengah orang kata tabung kecemasan ni bersamaan 6 bulan gaji. Ada pula kata minimum 3 bulan gaji. Untuk keselesaan, kami sarankan mempunyai jumlah 6 bulan perbelanjaan. Jadi kalau hilang kerja sekurangnya ada tabung kecemasan sebagai penyelamat untuk tampung segala perbelanjaan korang sementara nak stabil balik.

Sebagai contoh kalau korang bergaji RM2,800 misalnya, dan komitment bulanan korang adalah RM2,000 sebulan jadi sekurang-kurangnya kena ada RM12,000 dalam tabung kecemasan. Tak ada yang betul atau salah dalam menentukan berapa bulan dana kecemasan. Tengok kemampuan korang juga sebenarnya. Kalau mampu simpan untuk 3 bulan, simpanlah.

Apa yang penting, tabung kecemasan ini memang kena penuh cepat- cepat. Barulah hati senang, tak risau bila tiba-tiba ada sesuatu berlaku.

Trick 4: Ubah gaya hidup dari FOMO kepada JOMO

Paling penting sekali, korang kena ubah gaya hidup dari seseorang yang FOMO – Fear of Mising Out atau orang yang takut terlepas up-to-date kepada JOMO – Joy Of Missing Out atau orang yang nak hargai diri sendiri tanpa fikirkan pandangan orang luar. Takpe kalau korang lain sikit dari orang lain, tak semestinya someone tukar kereta, haaa kita pun kena tukar jugak!

Maksudnya, korang perlu kurangkan berbelanja, kawal nafsu daripada terus hanyut dengan lifestyle yang nak tunjuk mewah dengan orang lain terutamanya di media sosial. Ingat, ukur baju badan sendiri, berbelanja ikut kemampuan sendiri, jangan semata-mata nak bergaya tapi hutang sana sini.

Lagi satu, hidup ini jalan malas sangat dan terlampau berharap dengan online shopping termasuklah order makanan. Kalau kedai tu dekat dengan rumah, tak payahlah bazir duit bayar caj delivery. Pergi jer sana sendiri takpun masak simple-simple di rumah.

Oh ya, cerita pasal hutang, jangan lupa settlekan komitmen atau hutang-hutang dahulu sebelum korang berbelanja. Kalau dah ada perancangan yang baik especially savings untuk kecemasan ni, takda lah korang akan berhutang dengan kawan baik korang kan? Pernah tak berlaku? Hutang ni memang membawa padah, bukan sahaja boleh hilang kawan atau BFF, bank pun tak suka korang kalau lambat bayar hutang tau!

Apa-apa pun, fikir sebelum bertindak jangan ikut darah muda nak enjoy je, masa muda ni lah waktu paling sesuai buat perancangan kewangan, kalau tersilap langkah boleh bawa padah nanti.

Nak dengar lebih perbincangan mengenai topik FOMO vs JOMO ni, ikuti webinar kempen #SediaPayungKewangan anjuran PIDM pada akhir September nanti bersama tetamu jemputan istimewa! Nak tahu siapa mereka? Layari www.pidm.gov.my/spk untuk info lanjut dan aktiviti-aktiviti serta tips kewangan lain!

Sedang memerhati anda...

Sambung Baca
Advertisement