hubungi kami

Viral

“Macam ni ke adab bagi rezeki?”- Konon ibadah sedekah, habib lempar duit dikritik

Baru-baru ini, tular sebuah video memaparkan tindakan seorang habib bersama kumpulannya bersedekah kepada pengunjung yang hadir ke sebuah majlis keagamaan sehingga mencuri perhatian ramai.

Habib lempar duit

Menerusi video dimuat naik oleh pengguna TikTok dikenali @saiq-alfaqih_2705, dilihat seorang lelaki dipercayai habib bangun dari tempat duduknya dan berjalan ke arah pengunjung yang hadir.

Dalam video berkenaan, jelas kelihatan habib tersebut melemparkan duit dan ramai berpusu-pusu, malah sanggup bertolak sesama mereka bagi mengambil wang kertas.

@saiq.alfaqih_2705

HABIBKU 🤍🥰 #habib #habibrifkyalaydrus #habibbagirbinthohir #majelisrasulullahjawabarat #maulid #maulidnabi #sholawat #fypシ゚viral

♬ Habibi (Albanian Remix) – Ricky Rich & Dardan

Terkejut tengok ending, konon ibadah sedekah

Walaupun individu tersebut menutup ruangan komen hantaran berkenaan, namun terdapat pengguna Twitter dikenali @AinulNunanaa dan melahirkan kekesalan akan tindakan yang dilakukan oleh habib berkenaan.

“Allahuakhbar. Memang terkejut tengok ending.
“Komen pula semua duk hype sangat konon ibadah sedekah,”ciap Ainul.

Macam ni ke bagi sedekah?

Rata-rata warganet turut mengkritik tindakan habib tersebut melempar duit kepada orang ramai hadir di situ kerana mereka tidak menjangka ahli ‘agamawan’ sanggup ‘bersedekah’ dengan cara sedemikian.

Dah macam tabur duit kat strip club

Selain itu, ada yang menyamakan tindakan habib tersebut melempar duit persis kelakuan seseorang di sebuah kelab hiburan.

Saya mengaku bukan alim, tapi ini salah

Pakaian bukan ukuran tapi ini berkaitan adab

Tu duit sumbangan orang la..

Bagaimanapun, ada individu tampil mempertahankan tindakan habib berkenaan dengan mengatakan duit yang dilemparkan sebenarnya adalah hasil sumbangan orang.

Disebabkan mereka tidak mahu menerima duit sumbangan tersebut, maka ia terpaksa diberi semula kepada orang ramai yang hadir. 

Sumber: Twitter @AinulNunanaa, @saiq.alfaqih_2705

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Sambung Baca
Advertisement