Connect with us

#viral

Mak ayah berkuarantin, hanya mampu lihat anak hela nafas terakhir dalam telefon

Dalam tidak sedar, wabak pandemik COVID-19 telah meninggalkan 1001 kesan dalam diri dan hidup seseorang. Malah, perintah berkuarantin dan juga arahan berkurung telah menyebabkan urusan penduduk dunia tergendala seketika dan segala aktiviti tidak boleh dilakukan secara normal.

Lebih menyayat hati, kematian yang berlaku ketika wabak pandemik ini melular tidak boleh dilakukan secara kebiasaan. Tidak kisahlah sama ada mangsa wabak COVID-19 ataupun jenazah mempunyai penyakit yang berlainan.

Meninggal sewaktu PKP, semua ahli keluarga duduk jauh…

Di Twitter, seorang nurse peribadi yang dikenali sebagai Sazriman mengenai pengalaman sendiri melihat insan menghembuskan nafas terakhir tanpa ahli keluarga disisi.

Disebabkan, semua ahli keluarga duduk berjauh, pergerakan jadi terbatas kerana perintah lockdown (luar negara) dan juga PKP di Malaysia.

“Pesakit ni dah memang sakit parah, tak ada harapan…”

“Mak selalu terlepas hari2 penting diorang adik beradik”

“Bukan salah mak dia, tapi dah tak dapat elak…”

“Aku yang banyak spend time berborak dengan dia…”

“Adik dia sabar gila layan kerenah abang dia…”

“Aku tengok mak dia menangis 5-6 kali dalam telefon”

Tak bagi tahu kawan2 dia sakit, tak nak orang risau!

“Dia nazak, mak dia mampu tengok dari phone je…”

Saat2 terakhir, ahli keluarga tengok dia hembus nafas terakhir…

“Mak ayah dia cuma mampu tengok & menangis dalam video call…”

Masih duduk dengan keluarga, hargailah mereka semua!

Sumber: Twitter.

Continue Reading
Advertisement

Trending