hubungi kami

Branded Content

Menu ‘Diet simple’ bertaraf hotel lima bintang! Tak sangka, mudah rupanya

Setiap kali nak masuk tahun baharu, pasti ramai ramai dalam kalangan kami terutamanya wanita mempunyai impian untuk menurunkan berat badan kan?

Tapi, adakah itu sahaja halangan lebih-lebih lagi nak hidangan yang sedap tanpa perlu paksa tekak untuk telan sayur-sayuran semata-mata, kan?

Baiklah, di sini kami akan mengkongsikan dua resepi mudah, malah rasanya setanding dengan hotel lima bintang yang boleh korang cuba di rumah.

Resepi 1: Lemon Butter Sauce Fillet

Macam mana nak masak? Haa, mudah je. Korang cuma perlu sediakan bahan-bahannya dulu seperti di bawah ini:

  • 5 biji bawang putih (dicincang)
  • 1 bii bawang merah (dicincang)
  • 1 cawan krim masakan
  • 1 kuib pati ayam
  • 3 sudu besar mentega
  • Mix herb
  • Garam 
  • Lada hitam
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 1 paket Alaska Pollock Fillet
  • 2 sudu besar perahan lemon

Dah siap sediakan bahan-bahan? Haa, tunggu apa lagi? Jom kita masak! Perut dah berkeroncong ni, hehe ~

#1 – Tumiskan bawang merah bersama 2 sudu mentega sehingga naik bau sebelum masukkan bawang putih

#2 – Masukkan kiub pati ayam dan krim masakan bersama mix herbs

#3 – Masukkan garam dan lada hitam secukupnya (peringatan mesra; kurangkan pengambilan garam)

#4 – Masukkan satu sudu mentega dan kacaukan sehingga pekat

#5 – Masukkan jus lemon ke dalam sos putih

#6 – Masak Alaska Pollock Fillet dalam Air Fry 200 C° selama 20 minit atau goreng selama 7 minit

#7 – Sedia untuk dihidang

Untuk lebih sedap dan seimbang, boleh dihidangkan bersama salad dan asparagus. Fuh, rasa macam makan kat hotel!

Resepi 2: Salad Bang Bang Shrimp

Seterusnya adalah resepi yang pasti membuatkan korang tak jemu makan salah kerana ia boleh dipelbagaikan mengikut tekak masing-masing.

Untuk kali ini, kami membawakan resepi Salad Bang Bang Shrimp yang boleh korang cuba. Resepi ini sangat mudah dan boleh dimakan pada bila-bila masa sahaja.

Betul, mudah sangat step nak masak resepi ni! Korang follow je okey, pasti tak menyesal.

Bahan A

  • ½ cawan mayonis
  • ¼ cawan Sriracha
  • ¼ cawan sos cili Thai

Bahan B

  • Daud salad
  • ½ biji lobak merah
  • ½ biji hirisan timun Jepun
  • 1 paket Crispy Battered Fried Shrimp 

Bahan dah sedia? Jom masak!

#1 – Campurkan kesemua bahan A sehingga sebati (boleh lebihkan sos Sriracha kalau suka pedas)

#2 – Potong salad dan campurkan lobak merah dan timun jepun

# 3 – Masak Crispy Battered Fried Shrimp dalam Air fry 200 C° selama 8-10 minit atau goreng selama 2-3 minit

#4 – Susun Crispy Battered Fried Shrimp di atas salad

#5 – Tuangkan adunan sos campuran bahan A ke atas udang dan salad

#6 – Sedia untuk dihidang

Banyak lagi resepi diet mudah

Sebenarnya, banyak lagi resepi diet yang boleh korang cuba dan pastikan  kesedapannya. Antaranya seperti Vietnamese Roll, tortilla wrap, salad telur rebus, ayam panggang, daging bakar air asam dan macam-macam lagi.

Namun, korang kena selalu ingat untuk mengawal jumlah pengambilan seharian dan imbangkan dengan senaman dalam kehidupan harian.

Oh ya, pastikan korang minum air kosong dan tidur secukupnya, tak skip sarapan dan makan tepat pada waktunya.

Waktu bila sesuai makan?

Sarapan : 6 pagi sehingga 8.30 pagi

Makan tengahari: 12 tengahari sehingga 2 petang

Makan malam: 6.30 malam sehingga 8.30 malam

Kalau nak tahu, makanan secara tak teratur boleh mendatangkan beberapa kesan terhadap kesihatan tubuh badan. Antaranya berat badan bertambah, pedih ulu hati, ketidakhadaman dan sebagainya.

Resepi lebih mudah dan sihat dengan adanya EB Frozen

Oleh itu, jangan sesekali skip waktu makan korang! Sesibuk mana pun, pastikan waktu makan dalam keadaan teratur.

Jangan jadikan alasan tiada masa untuk elak masak makanan sihat kerana banyak resepi boleh dibuat dengan mudah. Masakan yang sihat bukan sahaja bergantung kepada resipi dan cara masakan, tetapi juga penggunaan bahan-bahan yang mempunyai kandungan nutrisi yang tinggi, rendah lemak, rendah kalori dan sumber protein yang tinggi seperti ikan Alaska Pollock yang EB gunakan. 

Resepi menjadi lebih mudah dengan adanya produk EB kerana masa penyediaan sangat pendek sepadan dengan konsep “cepat dan senang”. Pengalaman sepanjang 27 tahun dalam bidang pembuatan dan pengeluaran produk makanan sejuk beku EB mampu mengeluarkan produk yang berkualiti tinggi. Selain daripada Alaska Pollock Fillet dan Crispy Fried Battered Shrimp, rangkaian siri terbaru mereka iaitu Siri Western Food juga mempunyai Cheese Stick dan Alaska Pollock Fingers untuk orang ramai mencuba.   

Malas nak pergi pasar raya? Jangan risau, korang boleh pesan secara atas talian. Boleh juga dapatkan di pasaraya berdekatan.

Shopee EB Frozen: https://bit.ly/3e32CwR

Lazada EB Frozen: https://bit.ly/3Rf33CvPenghantaran hanya untuk penduduk Lembah Klang sahaja. Info lanjut, boleh klik Laman Web EB, Facebook EB, Instagram EB, Youtube EB dan Tiktok EB.

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sedang memerhati anda...

Sambung Baca
Advertisement