hubungi kami

Branded Content

Menu ‘hi-tea’ mudah ala2 western, tak sempat hidang, pinggan dah licin!

Bila tiba waktu petang je pening nak masak apa buat kunyah-kunyah. Penat juga nak kena fikir tu. ‘Cabaran’ nak masak waktu sarapan dan tengahari pun dah rungsing, apa lagi bila tiba petang.

Takkan la asyik nak buat cekodok je. Bosan juga tekak ni.

Haaa! apa kata cuba resepi yang ‘ala-ala western’ sikit. Bahan-bahan nak buat pun tak susah nak cari. Confirm, belum sempat hidang atas pinggan dah licin.

Korang kena try masak dua resepi simple yang pejam mata pun boleh buat!

Resipi 1: Fish Lasagna

Bahan A:

  • 1 ikat bayam
  • 1 biji bawang merah (dihiris)
  • 3 biji bawang putih (Dicincang)
  • 1 sudu besar cuka makan
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • Garam dan lada hitam secukup rasa

Bahan B:

  • 3 sudu mentega
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 2 ½ cawan susu segar
  • ½ cawan parutan parmesan cheese
  • Garam dan lada hitam hitam secukup rasa
  • 1 peket kulit Lasagna
  • 1 peket Alaska Pollock Fillet

 

Dah siap sediakan semua bahan? Kalau dah, ni cara-cara dia. Ikut betul-betul, confirm jadi punya.

  1. Tumis bawang putih & bawang merah sehingga naik bau.
  2. Masukkan bayam dan diikuti dengan cuka, serbuk cili dan garam dan lada hitam secukupnya.
  3. Tumis sehingga layu dan ketepikan.
  4. Cairkan mentega di dalam pan dan masukkan tepung gandum dan kacau sebati sehingga mendidih.
  5. Masukkan susu sedikit demi sedikit dan kacau.
  6. Setelah mendidih masukkan cheese ke dalam adunan bersama garam dan lada secukupnya (Elakkan garam terlalu banyak kerana cheese parmesan sudah masih).
  7. Setelah sebati letakkan ke tepi.
  8. Goreng Alaska Pollock Fillet selama 7 minit.
  9. Tuangkan sos putih tersebut ke dalam loyang dan susun beberapa keping kulit lasagna sehingga menutupi sos, lapiskan sayur, kemudian Alaska Pollock Fillet di atas.
  10. Ulangi langkah tersebut dan lapisan terakhir letakkan kulit lasagna dan taburkan parmesan cheese.
  11. Bakar di dalam air fryer selama 30 min pada suhu 195 Celcius.

Resipi 2: Fish Finger Rangoon

Resepi yang ni pula, kalau korang buat, confirm laku keras punya. Lagi-lagi buat anak-anak. Memang seronokla tengok mereka makan. Nak buat pun senang. Setakat masak 10 ketul, sekali ‘ngap’ saja dah habis. Disarankan buat lebih yee.

Bahan- Bahan:

  • 1 peket Everbest Spring Roll Pastry
  • 250gm Cream Cheese
  • ⅓ Cawan daun bawang (dihiris)
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 1 sudu besar lada putih
  • 1 peket Alaska Pollock Finger

Dah ready nak masak? Ok, jom ikut cara-cara yang ditunjukkan. Mudah sangat!

  1. Potong daun bawang dan masukkan ke dalam bekas bersama cream cheese, minyak bijan, dan lada putih.
  2. Gaul sehingga sebati.
  3. Ambil kulit popia (Everbest Spring Roll Pastry) dan sapukan adunan cream cheese ke atas kulit popia.
  4. Gorengkan Alaska Pollock finger.
  5. Letakkan Alaska Pollock Finger di atas cream cheese.
  6. Gulung kulit popia dan basahkan hujung kulit popia untuk lekatkan kulit popia.
  7. Goreng sehingga kulit popia warna keemasan.
  8. Sedia dihidang bersama sos pilihan anda.

 

Senang kan? Banyak lagi resepi menu untuk minum petang yang sesuai dibuat ‘kunyah-kunyah’ sambil lepak dengan keluarga ataupun rakan-rakan sementara tunggu malam.

Bahan yang digunakan pun senang dicari. Lagi-lagi dengan adanya produk EB yang menjadi main ingredient dalam dua resepi diatas. Dahla sedap, berkualiti lagi.

Nak tahu kenapa kena dapatkan produk EB ni?

Sebab…Alaska Pollock Finger ni merupakan isi ikan putih yang padat dan langsung tidak berbau hanyir. Ia juga menjanjikan rasa premium yang pastinya membuatkan korang semua puas hati apabila menggigitnya.

Lepastu, Alaska Pollock Finger ni boleh terus digoreng tanpa perlu defrost tau! Sudah tentu ia membuatkan kerja menjadi lebih cepat dan mudah.

Nak dapatkan pun tak susah. Pergi saja Aeon, Aeon Big, NSK Grocer, Village grocer dan lain-lain pasaraya. Produk EB memang ada di mana-mana kerana menjadi antara pilihan utama pembeli.

Kalau tak sempat nak ke pasaraya, korang pun boleh saja dapatkan secara atas talian.

Shopee: http://bitly.ws/ydew

Lazada: http://bitly.ws/yhgs

Untuk maklumat yang lebih lanjut, korang boleh layari laman web EB, Facebook, Instagram, ataupun YouTube.

 

 

 

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Sambung Baca
Advertisement