hubungi kami

Selebriti

Mia Ahmad berhijrah lepas berhenti kerja dari syarikat uniform skirt merah

Pelakon Mia Ahmad berkongsi kisah sewaktu kali pertama hatinya terdetik untuk melakukan penghijrahan dalam usaha ke arah lebih baik.

Menurut Mia atau nama sebenarnya Samihah Ahmad Baderi, proses hijrahnya bermula selepas dia mengambil keputusan untuk berhenti kerja dari sebuah syarikat penerbangan.

Menerusi dua hantaran di laman Instagram, ketika itu dia masih mencari tujuan sebenar dalam hidup sebelum dipermudahkan satu persatu sepanjang menjalani proses tersebut.

Kita semua ada zaman kegemilangan itu. As for me, my hijrah starts after I resigned dari sebuah syarikat penerbangan dengan uniform skirt merah.
“Waktu tu I masih mencari cari diri I sebenarnya tapi sebab basic pengetahuan ilmu agama yang diberi oleh my parents dari kecik. I tahu perubahan besar ni akan memberi impact besar juga dalam hidup I…

 

“Betul lah bila kita menuju ke jalan Allah, satu satu Allah buka kan jalan untuk kita. Lepas tu tak berhijab lagi tapi niat tu dah ada..
“…cuma kerja dah tak ada waktu tu dengan commitment yang tinggi, hutang credit card lagi nak bayar. memang saya lost tapi saya percaya dengan rezeki dan pertolongan Allah SWT,” tulisnya.

Bercerita lanjut, pelakon drama Jejak Karmila itu mengakui sukar untuk beristiqamah apatah lagi membawa kerjaya sebagai anak seni yang menguji tahap keimanan kepada Allah SWT.

“Saya cuba nasib pergi casting dan adala beberapa job TVC yg saya dapat. And buat ‘extra’ sampai lah dapat offer untuk pegang watak heroin.
“Along the way tu iman turun naik juga rasa susah nak istiqomah,” kata isteri kepada penjaga gol pasukan Johor Darul Takzim (JDT), Mohd Izham Tarmizi itu.

Bagaimanapun, ibu kepada sepasang cahaya mata itu menyifatkan penghijrahan berkenaan adalah langkah terbesar diambil demi memperoleh tujuan sebenar dalam kehidupan.

“Inilah antara perjalanan kehidupan saya. Saya bukan suci malah jauh lagi nak jadi orang yang baik.
“Tapi big step yang saya ambil tu lah (hijrah) memberi saya satu arah dan tujuan sebenar kehidupan yang saya cari.. Hidayah perlu dicari bukan ditunggu,” ujarnya lagi.

Sumber: Instagram Mia Ahmad

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Sambung Baca
Advertisement