Connect with us

#celeb

Nabila Huda bengang, anak belajar ‘online’ tapi kena bayar yuran penuh

Wabak Covid-19 yang melanda tiada kesudahan menyebabkan institusi pendidikan termasuk sekolah terpaksa ditutup buat sementara waktu.

Justeru, murid dan para pelajar perlu bertungkus lumus menjalani pembelajaran secara atas talian sekali gus menggunakan pelbagai kemudahan di rumah seperti elektrik dan internet.

Terbaru, pelakon hebat Nabila Huda memuat naik satu posting luahan pendapatnya di laman Instagram berkenaan isu tersebut.

‘Online class’ tapi bayar penuh?

Menurut pelakon berusia 36 tahun itu, dia tidak bersetuju untuk membayar yuran persekolahan anak perempuannya Keisha Laila secara penuh kerana disifatkan tidak adil sedangkan fasiliti sekolah tidak digunakan.

“Sekolah pun tutup bukan ada orang pakai facilities cuma nak bayar gaji cikgu. Kenapa kite nak kena terus membayar macam ni,” katanya.

Pelakon drama Kamar Kamariah itu berkata, dia mengakui tidak semua murid mampu dan boleh memahami menerusi pembelajaran ‘online’ berikutan norma baharu.

Advertisement

Selain itu, Nabila juga menyatakan hasratnya untuk memberi pendidikan kepada anaknya dengan menggunakan khidmat guru di rumah atau ‘homeschooling’.

Meskipun sebelum ini dia tidak berminat dengan cara tersebut, namun terpaksa akur untuk mengurangkan beban yang ditanggungnya itu.

“Saya dah mula risau anak semakin membesar, banyak subject yang tak belajar secara proper sebab mereka tak berminat pun nak menghadap laptop semua ini,” luahnya.

Perkongsian itu menerima komen rakan artis dan pengikutnya yang turut sama bersetuju dengan kenyataan tersebut selain memberi langkah yang sewajarnya untuk dilakukan oleh pihak sekolah.

Setuju. ‘Online class’ tak ada faedah

Bayar ‘full’ tapi bahan semua tak ada

Tak semua students mampu

Berebut telefon bimbit dengan anak2

Nabila berkahwin dengan Izwan Johar pada 2015. Dia juga pernah mendirikan rumah tangga dengan Zaidy Zailani pada tahun 2008 dan dikurniakan Keisha yang kini berusia 11 tahun.

Advertisement

Sumber: Instagram Nabila Huda

Continue Reading
Advertisement