hubungi kami

Viral

Nurul Hidayah tampil ‘backup’ pensyarah -“kena marah pun masuk sosial media”

Isu pensyarah memarahi pelajarnya yang tidak mempunyai laptop ketika sesi pembelajaran atas talian telah menjadi topik hangat pada hari ini.

Masing-masing seakan berlumba-lumba mengeluarkan pendapat sendiri dan ada diantaranya seakan menangguk di air keruh.

Pandangan dari sudut lain

Sudah tentu ramai yang ralat dengan tindakan pensyarah wanita itu kerana mengeluarkan kalimat seakan memperlekehkan pelajarnya yang tergolong dalam kalangan B40 sehingga membuatkan kebanyakkan rakyat Malaysia terasa.

Namun begitu, anak kepada bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Sri Ahmad Zahid Hamidi iaitu Datuk Nurul Hidayah Ahmad Zahid telah tampil memberikan pandangannya.

Dah sem 5 masih tak ada laptop?

Menerusi posting yang dibuat oleh Nurul Hidayah, dia berpendapat bahawa pensyarah tersebut marah mungkin kerana pelajar berkenaan masih tidak mempunyai komputer riba walaupun sudah memasuki sem 5 pengajian.

“Prof tu marah sbb dah Sem 5 takda laptop. Yer la org susah tp sebagai pelajar, seharusnya bertanggungjawab juga dan letakkan perkara yg utama sebagai priority. Sy ni ada jugak pensyarah yg sy tak suka tp takda la smp nak aibkan pensyarah. Dah dia pensyarah dia marah la student yg dia rasakan tak ambik serius dan ambik mudah dalam hal pembelajaran,” tulisnya.

Semua nak uplaod dekat sosial media

Dalam pada itu, Nurul Hidayah juga menyatakan kewujudan media sosial ketika ini membuatkan ramai yang tidak teragak-agak berkongsi segala hal termasuklah berhubung isu ‘dalam kain’ kepada umum sehingga mendatangkan masalah di kemudian hari.

“Zaman skrg laki marah bini masuk SOCMED. Bini marah laki masuk SOCMED. Gaduh laki bini, sakit hati semua nak letak kat SOCMED. Kena marah dgn pensyarah pun masuk SOCMED.

Budak zaman nijam. Divert la rasa sedih dan kecewa tu kepada satu tenaga untuk membakar semangat. Kalau betul nak ilmu tak akan share atau aibkan pensyarah mcm tu.”¬†

Tak hina, cuma luah rasa kecewa dengan sikap pelajar

Tak hanya itu, Hidayah turut menegaskan yang pensyarah wanita tersebut sama sekali tidak menghina golongan B40 dan mengandaikan lontaran kata-kata tersebut dibuat kerana rasa kecewa dengan sikap pelajar berkenaan.

Pendapat sy, pensyarah tu tak menghina B40 pun. Sy berpendapat, dia kata mcm tu sebab beyond kecewa. Terlalu kecewa.
Ramai jer org B40 yg berjaya. Ramai jer org mak pak yg meninggal masa kecik, masa belajar dan berjaya. Dan ramai juga yg buat part time kerja utk beli laptop. Ramai jer yg boleh bantu belikan laptop – NGO, wakil2 kerajaan, ADUN, wakil rakyat.
Hendak seribu daya. Itu maksud pensyarah tu sebenarnya.
Yg penting utamakan yg utama dan kesungguhan kita utk mencapai apa yg kita mahukan. ujarnya lagi.

Tapi boleh je pensyarah tu cakap secara berhemah

Walau bagaimanapun, pendapat daripada individu tersebut telah mendapat pelbagai maklum balas daripada netizen.

Ada antara mereka bersetuju dengan kenyataan yang dibuat oleh Nurul Hidayah dan ada juga yang merasakan beliau sendiri tidak pernah berada di tempat pelajar tersebut yang hidup dalam kalangan B40.

Mungkin maksud dia begitu tapi cara penyampaian salah

Kita tak hidup di tempat dia

Kenyataan yang kata malas nak mengajar B40 tu agak melampau

Sumber: Instagram Nurul Zahid

 

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Sambung Baca
Advertisement