hubungi kami

Selebriti

“Peguam sendiri tak hadir..”- Lufya rasa dianiaya, tiga tahun berjuang tuntut nafkah anak

Soal nafkah anak bagi pasangan berpisah bukanlah sesuatu perkara yang boleh dipandang ringan. Pun begitu, masih ramai culas menunaikan tanggungjawab berkenaan kerana menganggap tugas sebagai keluarga telah selesai selepas terlerainya ikatan perkahwinan dengan bekas isteri.

Namun, lain pula bagi pelakon Lufya Omar apabila baru sahaja mengetahui punca sebenar kes tuntutan nafkah anaknya, Laana Haura terhadap bekas suami, Dr. Che Muhammad Hafiz telah ditutup oleh pihak mahkamah syariah sejak Mac lalu.

Rupa-rupanya angkara peguam sendiri tak hadir

Terbaharu, pemilik nama Lufya Sheikh Omar meluahkan kekecewaan sebaik sahaja mendapat tahu dia dianiaya oleh bekas peguamnya sendiri kerana tidak hadir di mahkamah untuk perbicaraan.

“Baru dapat tahu rupanya kes nafkah anak Lufya telah dibatalkan atau ditutup oleh Hakim. Gali punya gali rupanya lawyer kita sendiri tak hadir mewakili kita. Kes telah ditutup pada bulan Mac 2022 awal tahun lagi,”ujarnya menerusi hantaran di laman Instagram, semalam.

Ujarnya lagi, segala penantian dan pengorbanannya selama ini untuk memberikan yang terbaik buat anak perempuannya itu hanyalah sia-sia sahaja disebabkan tindakan tidak bertanggungjawab bekas peguammya itu.

“Yang kita ni, percayalah kat dia. Alasannya kerana masukkan pembuktian baru. Ini namanya ‘putaran’ 360 darjah. Kita lantik dia untuk bela kita, malah rasa teraniaya.
“Lufya ni single mom yang bekerja keras menyediakan yang terbaik untuk anak perempuan Fya. Tangisan, jerih, perih membesarkan anak sendiri jangan ceritalah. Apa yang terjadi sebelum ini, tolak tepi lah,”luahnya.

Bekas suami ambil ringan isu nafkah anak

Dalam masa sama, Lufya mendakwa bekas suaminya memandang ringan mengenai isu nafkah anak mereka. Malah, dia juga mendakwa bekas suaminya memasukkan nafkah ke dalam akaun mengikut kehendaknya.

“Come on. RM300 hingga RM500 jumlah yang tak relevan lagilah untuk nafkah anak. Itu pun culas. Dah failkan kes baru, masukkan duit ke account anak itu pun ikut jumlah suka hati dia. Kita perlu berikan yang terbaik untuk anak kita,”tulisnya lagi.

Apa2 pun dah lantik peguam baru

Sementara itu, selebriti berusia 37 tahun itu bersyukur kerana kes tersebut dapat diteruskan semula dengan melantik peguam baru. Dia juga berharap agar peguam baru itu dapat menggalaskan tanggungjawab dan kepercayaan yang diberikan olehnya bagi menyelesaikan masalah tuntutan nafkah anak.

“Semoga dilancarkan segala urusanku dan juga urusan seluruh ibu tunggal yang berjuang membesarkan anak-anak mereka seorang diri. Moga Allah permudahkan jalan kita semua dan limpahkan rezeki yang halal,”ujarnya.

Untuk rekod, Hafiz berkahwin dengan Lufya pada 26 November 2016 dan dikurniakan anak perempuan, Laana Haura yang kini berusia empat tahun. Namun, mereka bercerai pada 17 Jun 2020 di Mahkamah Rendah Syariah Daerah Petaling, Shah Alam.

Sumber: Instagram @lufyalaana

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Sambung Baca
Advertisement