hubungi kami

TikTok

Founder’ terkejut diperguna sifu perniagaan, siap ‘claim’ anak didik

Baru-baru ini kecoh di media sosial mengenai seorang ‘sifu’ perniagaan terkenal yang sentap dan melenting selepas ditanya oleh seorang sekiranya dia mempunyai bisnes yang terbukti berjaya ketika membuat siaran langsung di laman media sosial.

Terbaharu, pendedahan seorang usahawan wanita mengenai seorang ‘sifu’ terkenal itu telah menarik perhatian warganet sehingga mencecah lebih 300 ribu jumlah tontonan di platform TikTok.

Tanpa mendedahkan identiti sifu perniagaan tersebut, Kak Na atau dikenali Kakak Hello Kitty berkata, kejadian tersebut berlaku pada tahun 2017 yang lalu di mana dia pernah tular kerana beraya dengan baju Hello Kitty seisi keluarga.

Bercerita lanjut, usahawan yang mesra disapa Kak Na itu mengatakan dirinya pernah dipanggil oleh individu tersebut di dalam salah satu kelas seminar yang dianjurkannya.

“Saya dijemput hadir untuk ke satu majlis itu secara percuma sedangkan ada yang perlu membayar  RM15,000 untuk menyertai satu pakej pemasaran. 

“Sebelum majlis itu, kami tidak pernah berjumpa atau berhubung pun. Tapi sudah tentu saya mengenali dirinya yang terkenal dalam bidang perniagaan pemasaran.”ujarnya.

Apa yang mengejutkannya adalah dirinya dipergunakan oleh sifu tersebut sebagai ‘testimoni’ palsunya selain ‘claim’ usahawan wanita itu sebagai anak didiknya.

“Majlis itu bermula daripada pagi dan saya hadir pada sesi petang bersama suami. Apabila masuk ke dalam pintu terus, ramai memberikan tepukan gemuruh.
“Di atas pentas, sifu itu mengumumkan saya menjadi viral (tular) disebabkan oleh cara pemasarannya, saya ‘naik’ (dikenali) disebabkan dia.”ujarnya lagi.

Terkejut dan rasa nak marah apabila dapat tahu kena ‘game’

Ibu kepada dua cahaya mata itu meluahkan rasa terkejut sebaik sahaja megetahui dirinya ‘ditipu’ apabila disebut sebagai contoh kejayaan dengan menggunakan teknik pemasaran yang diperkenalkan oleh pihak berkenaan.

Kak Na mendedahkan dirinya tidak pernah berguru dengan sesiapa pun dan individu berkenaan bukanlah sifu dalam perniagaannya.

“Saya tidak berguru dengan sesiapa dan beliau bukan sifu perniagaan saya. Saya ada kedai sendiri, berniaga secara offline, belajar pengalaman dengan berjumpa pelanggan.
“Saya juga banyak membaca buku dan Youtube. Saya memang tiada sifu bisnes. Seperti yang saya katakan berulang kali, baju Hello Kitty saya yang viral dan bukannya marketing yang dirancang.”tegasnya.
@founderputehjeliyta

#stitch dengan @farqhan.com kita pun terkena jugak tapi kita ni org gunakan kita bila Nampak org tgh viral & Nak naik mula la dorang ckp d sbb Kan dia la marketing tu Jadi..

♬ bunyi asal – Kakak Hello Kitty – Kakak Hello Kitty

Macam mana eh? Semalam kita share video, hari ini dapat WhatsApp suruh delete video

Terkini, usahawan berasal dari Machang, Kelantan itu memberitahu dirinya sudah menerima pesanan daripada individu yang memintanya untuk memadam konten video dirinya dijadikan sebagai ‘testimoni’ oleh seorang sifu perniagaan.

Pun begitu, Kak Na mengatakan dirinya tidak pernah mendedahkan identiti individu berkenaan kepada khalayak ramai tetapi video yang dikongsinya semalam seolah-olah mengundang ‘kepanasan’ dan ketidakpuasan hati pihak tersebut.

@founderputehjeliyta

Membalas kepada @shafizstore itu la kita dah terima byk whatsap dah ni dah la yg bukan2 wasap kita, apa perlu kita buat???

♬ bunyi asal – Kakak Hello Kitty – Kakak Hello Kitty

Perkongsian Kak Na meraih perhatian ramai netizen di mana rata-ratanya mengkritik tindakan guru pemasaran tersebut meskipun namanya tidak didedahkan, kerana sesuka hati ‘claim’ kejayaan orang lain adalah hasil bimbingannya.

Malah ada warganet menasihati agar Kak Na untuk tidak memadam video tersebut kerana wanita itu tidak pernah menyebut nama mana-mana pihak.

Sumber: TikTok @founderputehjeliyta 

Sambung Baca
Advertisement