hubungi kami

TikTok

‘Pressure cooker’ tiba2 meletup, wanita ‘disimbah’ sup panas alami lecur 12 peratus

Malang tidak berbau, itulah ungkapan yang sesuai diberikan kepada seorang wanita yang tidak menyangka periuk tekanan (pressure cooker) tiba-tiba meletup di rumahnya sehingga menyebabkan dia mengalami melecur yang teruk di bahagian badannya.

Menceritakan kembali kejadian yang berlaku pada 15 September lalu, wanita yang dikenali sebagai Nurnadia Haris itu berkata, ketika itu dia sedang memasak sup tulang untuk hidangan buat keluarganya.

“Waktu nak buka penutup periuk untuk masukkan bahan batang saderi dan daun sup , ia macam tersekat dan ketat. Saya minta adik tolong, pun tak boleh. Saya fikir, tak apalah… lagi setengah jam saya buat semula.
“Waktu saya nak berlalu dari periuk tu, tiba-tiba terdengar bunyi macam wap. Saya pusing balik sebab ingat plug tak tutup. Serentak itu, isi dalam periuk terus berhamburan keluar dari penutup yang terbuka tiba-tiba.
“Kuah sup yang panas terkena tubuh saya dari bahagian bawah mata hingga ke pusat,” ujar wanita berusia 26 tahun ini.

Sejurus badannya terkena sup panas tersebut, dia bergegas ke dalam tandas untuk menyiram anggota badannya di bawah pancuran air (shower) selama setengah jam. Kemudian, dia telah dibawa oleh keluarganya ke klinik berhampiran untuk mendapatkan rawatan yang selanjutnya.

“Sebaik tiba di klinik, doktor suruh saya siram lagi dalam satu jam. Dekat klinik itu juga saya mandi lagi sekali. Selepas diberi ubat tahan sakit, saya dirujuk ke hospital.
“Sekali lagi saya disarankan untuk mandi. Walaupun tengah menggigil sejuk, dalam masa yang sama rasa bahang di kulit. Ketika itu dah nampak menggelembung dan warna daging.
“Malam itu doktor cuci luka dan keesokan pagi baru saya jalani pembedahan membuang kulit mati. Syukur, kecederaan yang saya alami tak memerlukan prosedur menampal kulit,” ujarnya

 

Difahamkan, Nurnadia mengalami lecur sebanyak 12 peratus dan kategori 2 serta ditahan di hospital selama lapan hari sebelum dibenarkan pulang ke rumah.

Dalam pada itu, Nurnadia sempat menasihati kepada orang ramai supaya lebih berhati-hati dalam mengendalikan barangan elektrik di dapur kepada umum di luar sana.

Sumber: mStar (Shuhaniza Said), TikTok @nurnadiaharis

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Sambung Baca
Advertisement