Connect with us

#brandedcontent

Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia tekankan pematuhan & pemantauan SOP ketat

Pejam celik dua hari  je lagi, program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia (AKM) #KeluargaMalaysia berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) bermula 9 Disember hingga 12 Disember ini dan bakal dirasmikan  Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Inisiatif program ini adalah untuk menyemarakkan semangat keluarga Malaysia, menyeru rakyat mengenepikan perbezaan dalam memulihkan semula negara alam cabaran mendepani pandemik COVID-19 dan merealisasikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030. 

Ikut penuh SOP daripada mkn & KKM!

Apa yang pasti,  bukan saja peserta, tetapi pihak penganjur paling terasa debarannya. Yalah, lebih lagi negara masih dalam fasa pemulihan dibawah Pelan Pemulihan Negara dan pandemik COVID-19 yang belum tamat. 

Program bakal berlangsung selama 4 hari ni disasarkan 20,000 pengunjung dan dilakukan secara hybrid dan diharapkan dihadiri 100,000 penonton bagi tontonan secara dalam talian.

Tak hairanlah, pihak penganjur betul-betul tekankan pematuhan dan pemantauan ketat untuk semua SOP ditetapkan MKN dan KKM selain kelancaran setiap program bakal berlangsung nanti.

Pesanan penganjur, patuh SOP.

 

Pengarah Eksekutif, Unit Penyampaian Kemakmuran Bersama (SEPADU), Jabatan Perdana Menteri, Wan Azilawati Wan Mahmood, memberitahu, terdapat SOP asas yang perlu pengunjung patuhi antaranya yang basic termasuk scan suhu dan MySejahtera masa masuk KLCC,  kanak-kanak yang belum divaksin (bawah 12 tahun) perlu hadir bersama ibubapa atau penjaga. 

Paling penting, jangan bila dah seronok korang abaikan amalan penjarakan fizikal sebab pihak penganjur dah hadkan jumlah kehadiran pengunjung di dalam dewan ikut  kapasiti yang dibenarkan. 

Sesiapa yang baru pulang dari luar negara dalam tempoh kurang 7 hari, dinasihatkan tidak hadir sama ya! Untuk pastikan lokasi bebas kuman, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia akan lakukan sanitasi setiap hari pada jam 11 malam.

Ada lagi,pengunjung bergejala akan diasingkan, setiap gerai pameran mestilah membersihkan permukaan, peralatan kerap disentuh pengunjung dan perkongsian peralatan peribadi, permainan dan makanan tidak dibenarkan.

Korang sebagai pengunjung tak perlu asyik mengharapkan pihak penganjur aje ikut SOP, korang pun wajib amalkan 3W – WASH, WEAR & WARN, elak tempat SESAK, SEMPIT dan berpada-pada SEMBANG jangan dekat-dekat. 

SEPADU diberi kepercayaan untuk menggalas amanah sebagai sekretariat bersama bagi memastikan perancangan, pelaksanaan, pemantauan dan penambahbaikan setiap 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia ini dapat dijayakan dengan cemerlang untuk rakyat. 

SOP dah tersedia, korang dah bersedia nak serbu ke belum?

Hah, tu SOP yang larat ditulis, ada banyak lagi SOP lain sebagai persediaan bagi memastikan keselamatan dan kesihatan semua pihak yang datang memeriahkan program 100 Hari AKM ni. 

Siapa yang risau dan tertanya-tanya tentang keprihatinan pihak penganjur, rasanya dah terjawab persoalan tu kan buat korang?

So, korang dah boleh lah hidup mood bersiap siaga. Jangan lupa pakai kasut selesa jadi nanti tak lah merentan nak berjalan banyak sebab rugi kalau korang setakat datang jenguk je!

Selain preparation outfit nak OOTD, bawa juga pelitup muka lebih, hand sanitizer dan paling penting, sama-sama lah kita ikut SOP supaya negara bebas dari COVID-19.   

Apa yang best sangat Program 100 Hari AKM ni? 

Sepanjang empat hari, korang dapat tengok artis kegemaran korang seperti Hael Hussaini, Dayang Nurfaizah, Vince, Anuar Zain dan Jaclyn Victor sempena Malam Aspirasi Perdana.

Ada juga persembahan kebudayaan, pameran dan jualan usahawan, galeri pencapaian kementerian, I’m Youth, program bantuan, pemeran kementerian dan agensi serta padanan perniagaan. 

Geng gamers pula, korang rebutlah peluang memenangi hadiah utama mencecah RM2,000 dengan menyertai Keluarga Malaysia Esports Tournament secara free.

Yang ni pun menarik, siapa yang kumpul tiket saman tu, boleh bawa tiket korang sebab kaunter diskaun pembayaran saman Polis dan JPJ pun ada. 

Selain itu, cuba lah mana tau korang bertuah dalam aktiviti Cabutan Bertuah Perdana boleh bawak balik hadiah utama, Proton X50!

Eh, ada banyak lagi aktiviti menarik, nak tahu lebih, korang kene lah datang sendiri baru feel!

Info: 

Proses pendaftaran / proses menyambut pengunjung: 

  1. Kaunter saringan kesihatan (bukan swab test) diwujudkan di pintu masuk bagi penganjur, urusetia dan pengunjung. 
  2. Hanya pengunjung berstatus “low risk” dan fully vaccinated sahaja dibenarkan masuk ke ruang penganjuran. 
  3. Pengunjung yang tidak mempunyai aplikasi MySejahtera perlu direkodkan secara manual. 
  4. Sanitizer akan disediakan di pintu masuk dan beberapa tempat strategik. 
  5. 1 meter penjarakan fizikal di semua lokasi dalam dewan. 
  6. Kemasukan pengunjung di semua pintu masuk berdasarkan keluasan dewan dikawal
  7. Pengunjung DIWAJIBKAN untuk memakai face mask. 

Continue Reading
Advertisement