Connect with us

#tiktok

Ramai nak jadi pemandu lori selepas lelaki tunjuk slip gaji RM8k


Gaji perlu setimpal dengan tugas dilakukan. Lebih-lebih lagi kerja yang disifatkan ‘ekstrem’ terutama melibatkan nyawa di atas jalan raya, sudah tentu memerlukan pendapatan lumayan!

Baru-baru ini, seorang lelaki menggunakan nama @madrizz_official di aplikasi TikTok berkongsi satu video kepada pengikutnya mengenai jumlah gaji yang diterima sebagai pemandu lori.

Menurut lelaki itu, dia tidak mempunyai niat untuk menunjuk-nunjuk pendapatan diterima sebaliknya sekadar menjawab persoalan yang paling banyak ditanya dalam kalangan netizen.

@madrizz_official

Balas kepada @mohdfaizalredzuan bukan nak riak tapi sekadar bagi jawapan kepada antara soalan yg paling byk sy terima πŸ™ #fypchallenge #fyppage #fypγ‚· #fyp #fypage #masukberanda

♬ suara asli – rainn – rainn

“Bukan nak riak tapi sekadar bagi jawapan kepada antara soalan yang paling banyak saya terima,”Β tulisnya di ruangan kapsyen.

Berdasarkan rakaman berdurasi 45 saat itu, @madrizz_official berkata dia menerima gaji kasar sebanyak RM8,883,96 sekali gus memperincikan setiap maklumat pada penyata gaji berkenaan.

“Basic RM1,100, kemudian overtime (OT) kalau ada kerja hari Ahad atau cuti umum. Seterusnya komisyen trip RM7,463. Gaji kasar RM8,883.
“Lepas tu jumlah potongan Kumpulan Wang Simpanan Kerja (KWSP) RM774, potongan RM1,032 daripada majikan dan pinjaman selama sebulan RM1,490.
“Akhir sekali, gaji bersih yang kita terima. RM6,215. Okay lepas ni jangan tanya pasal gaji lagi ye,”Β katanya dalam video tersebut.
@madrizz_official

asal buka tiktok lagu ni je trus #masukberanda #fypage #fyp #fypγ‚· #fyppage #fypchallenge

♬ suara asli – 𝐃𝐒𝐝𝐒𝐀_π…πšπ›π«πžπ πšπ¬ – 𝐃𝐒𝐝𝐒𝐀_π…πšπ›π«πžπ πšπ¬

Meninjau ke ruangan komen, video yang meraih 2.8 juta tontonan itu dipenuhi lebih 5,000 komen yang memberikan pelbagai reaksi berhubung gaji diterimanya.

Rata-rata netizen mengatakan gaji diterima pemandu lori tersebut adalah setimpal dengan kepenatannya apatah lagi berdepan risiko di atas jalan raya.

Gaji besar risiko tinggi

Isteri je yang faham kalau suami tak angkat ‘call’

Tapi jarang la ada kat rumah…

Jangan pandang rendah

Ada kerja kosong tak?

Tengok gaji je, terus ramai tanya ada kosong tak

Sumber: TikTok @madrizz_official

Continue Reading
Advertisement