Connect with us

#celeb

Ramainya! Siap ajak jurugambar & ustaz, netizen persoal SOP lawat hospital Tokti

Published

on


Semalam, 19 April 2021 merupakan tarikh bahagia buat penyanyi terkenal Datuk Seri Siti Nurhaliza bersama suami serta ahli keluarga.

Ini kerana pemilik nama Siti Nurhaliza Tarudin itu telah selamat melahirkan seorang cahaya mata lelaki seberat 3.84kg menerusi kaedah pembedahan.

Sambutan ‘meriah’ di hospital

Mesra disapa Tokti, kelahiran putera sulungnya itu disambut meriah oleh suami, anak-anak tirinya, ustaz serta jurugambar dan doktor merawat di hospital.

Bagaimanapun, ada netizen yang mempersoalkan bagaimana prosedur operasi standard (SOP) di hospital tersebut yang membenarkan pelawat selain suami masuk ke dalam wad.

Macam mana ramai boleh masuk?

“Bila bini aku bersalin, sorang pun tak boleh masuk kecuali aku. Bila selebriti bersalin, sesiapa boleh masuk. ‘Double standard’ aku dah penat. Moga rezeki anak-anak dapat pergi ‘overseas’ kerja. Country ni ‘doom’,” tulis lelaki itu di ruangan kapsyen.

Menurut lelaki itu, dia tidak puas hati dengan layanan ‘istimewa’ pihak hospital terhadap pelantun lagu Anta Permana tersebut. Sedangkan waktu isterinya bersalin dulu, tiada siapa boleh masuk kecuali dirinya.

Tambahan lagi, belakangan ini ramai yang mempersoalkan keadilan dan SOP: adakah ia hanya dibuat untuk rakyat marhaen dan bukan untuk golongan artis, kayangan, menteri?

Menjengah di ruangan komen, rata-rata netizen memberi pelbagai reaksi terhadap ciapan lelaki itu.

Sedihnya ‘double standard’

Ada ‘duit’ baru boleh cerita

Bukan ‘private’ boleh je ke?

Selidik dulu sebelum sembur bro

Diorang semua dah buat ‘swab test’

Difahamkan lagi di saat pandemik Covid-19 ini, hospital kerajaan tidak akan membenarkan pelawat masuk kecuali seorang penjaga mengikut tahap kesihatan pesakit, berikutan SOP yang telah ditetapkan.

Namun, hospital swasta pula adalah lebih longgar dan tertakluk kepada syarat ditetapkan di hospital tertentu seperti ‘swab test’ terlebih dahulu sebelum menjenguk pesakit.

Menurut sumber di Twitter, ada yang mengatakan bahawa semua individu yang melawat Tokti dan bayinya sudah melakukan ‘swab test’ sebelum memasuki wad Tokti.

Wallahu’alam.

Sumber: Twitter @faiqanuar

 

Continue Reading
Advertisement