hubungi kami

Viral

“Ronaldo pun pakai jersi tulisan Jawi. Kat Malaysia, orang hina benci Jawi..”

Beberapa bulan lalu, terdapat beberapa pihak menolak dan membantah cadangan pengenalan pembelajaran tulisan jawi dan khat yang bermula tahun depan di sekolah jenis kebangsaan.

Perkara tersebut dibanding dengan tindakan Cristiano Ronaldo apabila kelihatan bintang Juventus itu mengenakan jersi serta nama yang ditulis dalam kaligrafi tulisan jawi.

Seorang pengguna Facebook berkongsi sebuah posting dengan memuat naik beberapa gambar pemain berusia 34 tahun itu ketika perlawanan Piala Super Itali 2019 di Riyadh, Arab Saudi baru-baru ini.

“Cristiano Ronaldo pun pakai jersi tulisan Jawi. Kat Tanah Melayu, ada orang yang hina benci Jawi,”¬†tulisnya menerusi posting semalam.

Gambar yang dimuat naik itu tidak disunting, sebaliknya boleh dilihat menerusi rakaman ‘footage’ di Youtube dan posting oleh kelab peminat Ronaldo sendiri di Twitter.

Posting berkenaan tular di Facebook dengan meraih 2,700 perkongsian dan pelbagai reaksi netizen yang memberikan pendapat masing-masing.

Tak benci pun…

Takde semua buat ‘perangai’

Jawi tu tulisan, bukan agama

Cuma tak mahu diajar…

Boleh mati kalau tengok jawi?

Terdahulu, Lazio meraih kejuaraan Piala Super Itali selepas berjaya menewaskan Juventus buat kali kelima dengan keputusan 3-1.

Sumber : Facebook , Twitter , Youtube

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Sambung Baca
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *