Connect with us

#celeb

Sama2 lawan Covid-19, isteri Atu Zero bantu jururawat jahit pelindung kepala & kaki

Kita sedia maklum, kesan daripada peningkatan jangkitan Covid-19 telah mengakibatkan peralatan perubatan seperti Peralatan Perlindungan Diri (PPE) sudah semakin kehabisan stok.

Melihat situasi ini semakin meruncing, Shafeeqa Johari, isteri kepada pelawak terkenal Atu Zero, telah mengambil tanggungjawab untuk menghulurkan bantuan bagi menjahit pelindung kepala dan kasut untuk hospital.

Hospital perlukan bantuan

Menurut Shafeeqa, di mendapat tahu maklumat mengenai keperluan peralatan tersebut menerusi seorang wanita yang telah memuat naik satu posting di mana dia memerlukan tukang jahit untuk membantunya menjahit pelindung kepala dan kasut.

Guna kepakaran jahitan untuk tolong pasukan perubatan

Menggunakan kepakarannya menjahit, isteri kepada pelawak tersebut telah menjahit kesemua peralatan pelindungan kepala dan kaki. Malah, dia juga telah berjaya mendapatkan nombor telefon Hospital Shah Alam yang memerlukan khidmat tukang jahit.

View this post on Instagram

Minta tolong… skrg kilang ni tutup beroperasi… jadi sy nk minta tolong siapa yg ad direct contact atau yg ada jual fabrics ni murah2. Warna biru shj.. kita bukan nak jual ya… nk edarkan kat hospital2 sbb stock running low. Kesian nurse biasa jahit manusia, kene jahit cap pulak… kita sama2 lah berganding bahu tolong menolong… klo hospital shah alam perlukan 200pcs, satu malaysia ada berapa hospital… kilang pula tutup… yg ada mesin jahit lurus cukup untuk tolong jahit cap ni…. yg ad pemikiran untuk business tu boleh renang jauh2.. laut itu luas… g keluarkan sanitizer… face sheild pon sgt diperlukan… buat diy pon dah cukup membantu. Kepada yg nk menghulurkan bantuan kewangan bli kain ni, boleh direct pm sy… terima kasih….

A post shared by Shafeeqa Johari (@shafeeqajohari) on

Kita sama2 lawan Covid-19

Untuk memberi bantuan daripada segi kewangan mungkin tidak mampu, justeru Shafeeqa mengajak para pengikutnya di IG, untuk bersama-sama menghulurkan bantuan dengan begini, demi meringankan beban para petugas kesihatan.

Usaha murni isteri pelawak terkenal itu mendapat respon yang positif dalam kalangan netizen, menambahkan lagi keyakinan bahawa kita mampu melawan wabak ini dengan adanya semangat kerjasama.

Sumber : Shafeeqa Johari

Continue Reading
Advertisement

Trending