Connect with us

#brandedcontent

Sedih! Zaman dah berubah. Dulu lain sekarang lain….

Dulu lain sekarang lain… Dulu, masing-masing berebut nak tonton TV. Sekarang, dah tak perlu berebut, semua tengok drama online melalui ‘handphone’ atau ‘laptop’ sendiri.

Dari makcik yang tak pandai main ‘handphone’, sekarang semua dah power! Bukan setakat tu sahaja tau, nak cari jodoh pun boleh online sahaja~

Selain itu, jom baca beberapa perubahan ‘trend’ paling ketara yang korang perlu tahu:

#1 Jalan mana2 semua kena pakai ‘mask dan bawa ‘hand sanitiser’

Berikutan penularan wabak COVID-19 belakangan ini, semua orang digalakkan menjaga kebersihan sentiasa lebih-lebih lagi di tempat awam.

‘Mask’ dan ‘hand sanitiser’ dah jadi benda wajib yang korang perlu pakai dan bawa setiap kali keluar rumah.

Kalau tak pakai ‘mask’ dikira sebagai ingkar ‘SOP’ dan boleh kena saman pula tu! Asalkan keselamatan diri dan orang lain terjaga, kita patuh sahaja~

#2 Meeting sekarang semua online je!

Dulu, semua staf kena datang awal ke ofis atau ‘stay back’ di tempat kerja semata-mata untuk meeting bersama bos. Kalau terlambat masuk ‘meeting’, memang kena soal lah… “Kenapa lambat masuk meeting?”.

Sekarang, meeting ‘online’ depan ‘laptop’ bersama bos dan rakan sekerja lain di rumah dah tak jadi masalah. Kadang-kadang, bangun tidur pun boleh terus masuk ‘meeting’. Tak perlu pergi ofis dah.

#3 Dah tak perlu pergi ‘mall’, Online ‘window shopping’

Biasanya suatu ketika dulu nak ‘shopping’ barang-barang keperluan serta kehendak, semua kena keluar pergi ke kedai atau ‘shopping mall’ untuk membeli-belah.

Sekarang semua di hujung jari, buka ‘handphone’ cari dan klik sahaja apa yang korang nak lepas itu bayar. Esoknya dah tercongok barang tu sampai di depan rumah! Mudah, kan?

#4 Semua orang dah pandai ‘berTikTok’

Dulu, menonton TV merupakan satu aktiviti masa lapang nombor 1 dalam kalangan masyarakat. Bila tiba hujung minggu, satu keluarga berkumpul depan TV, layan ‘movie’ P.Ramlee atau tengok berita sambil makan dan berborak antara satu sama lain.

Sekarang ni, semua orang pakai ‘handphone’ untuk berhibur. Tambahan lagi, terdapat banyak aplikasi hiburan yang tersedia. Salah satunya yang popular sekarang adalah TikTok.

Jangan ingat remaja sahaja yang banyak guna TikTok, kanak-kanak dan warga emas pun dah pandai ‘berTikTok’ tau! Siap menari dan berjoget lagi.

#5 Ramai suka bayar tanpa tunai

‘Trend’ akhir sekali dan yang paling penting adalah sudah semestinya pembayaran tanpa tunai. Sekarang ni, di mana-mana kedai atau fasiliti awam semuanya menyediakan bayaran tanpa tunai.

Sebagai contoh, nak bayar saman JPJ pun korang tak perlu keluarkan ‘tunai’ dah. Guna kad ATM dengan satu ‘tap’ setel semua urusan pembayaran!

Selain itu kalau tiada masa nak berurusan di kaunter JPJ, korang juga boleh guna ‘online banking’, klik sana sini terus setel bayaran saman korang. Mudah dan cepat~

Sebut tentang pembayaran ‘Tanpa Tunai’, korang ada dengar tak pasal kempen Cashless Boleh? Tahu tak, dengan ‘Cashless’ korang boleh menang pelbagai hadiah-hadiah bulanan menarik  seperti kereta Proton X70, motosikal Yamaha Y15ZR dan banyak lagi tau!

Korang berpeluang menang hadiah-hadiah tu bila buat pembayaran ‘Cashless’ menggunakan kad ATM MyDebit di kaunter atau ‘online’ melalui JomPAY, FPX dan DirectDebit di agensi-agensi berikut:

  1. Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM)
  2. Jabatan Imigresen Malaysia (JIM)
  3. Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)
  4. Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)
  5. Polis Diraja Malaysia (PDRM)
  6. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)
  7. Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)
  8. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)
  9. Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT)
  10. Kehakiman (Mahkamah)
  11. Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)
  12. Jabatan Bomba dan Penyelamat (BOMBA)
  13. Jabatan Insolvensi Malaysia (MdI)
  14. Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM)

Sekarang, semua urusan Cashless Boleh!

Menarik kan, jadi apa tunggu lagi? Rebut peluang keemasan ini sekarang! Klik LINK ini untuk maklumat lanjut. Hidup jadi lebih mudah & smooth. Jom cashless beramai-ramai!

"Manusia itu asalnya dari tanah, makan hasil tanah, berdiri di atas tanah, akan kembali ke tanah. Kenapa masih bersifat langit?" - Hamka

Continue Reading
Advertisement

Trending