Connect with us

#viral

“Seolah-olah saya ni anjing…” – Usahawan kesal pemilik restoran tak bagi buat ‘review’

Sudah menjadi kebiasaan, para peniaga kini lebih selesa membuat promosi produk di dalam talian menggunakan pelbagai jenis saluran media sosial.

Baru-baru ini, seorang usahawan dikenali sebagai Eira telah mencetuskan kekecohan apabila dia mendakwa telah dihalau oleh pemilik sebuah restoran yang terletak di Melaka.

Kena marah sebab buat live

Kejadian berlaku ketika Eira sedang membuat live mahu mempromosikan produknya pada masa yang sama berniat mahu memperkenalkan restoran tersebut sebelum dia dan rakan-rakan diminta tidak melakukan live di premis tersebut.

Menerusi laporan mStar, Eira meluahkan rasa kesal dengan tindakan pemilik restoran itu, yang disifatkan sebagai biadap dan merendahkan dirinya.

“Sepanjang 14 tahun saya berniaga dan buat reviu, ini kali pertama saya dimalukan sebegitu. Saya bukannya pergi meja ke meja jual produk…”

Eira Aziera kena halau sebab buat live Facebook di Restoran 35, MelakašŸ˜±

Eira Aziera kena halau sebab buat live Facebook di Restoran 35, MelakašŸ˜±

Posted by Kementerian Netizen Malaysia on Wednesday, September 9, 2020

Buat ‘review’ tak minta izin

Sementara itu, anak kepada pemilik restoran tersebut turut memberi kenyataan berkenaan tindakan ibu bapanya melarang usahawan tersebut membuat live di premis mereka.

“Mereka datang ke restoran kami, tanpa minta izin tiba-tiba buat reviu produk. Suara dia pula tu kuat, sedangkan kami ada pelanggan-pelanggan lain ketika itu…”

“Kedai kami pun ada undang-undang bukan boleh buat macam tu sesuka hati jer. Tapi kami tak ada tengking dengan kata-kata kesat atau baling keluar produk mereka…”

Tidak tahu siapa yang perlu disalahkan dalam isu tersebut, kerana kedua-dua belah pihak ada alasan masing-masing. Tetapi, perkara ini mungkin dapat dielakkan jika setiap teguran itu dikatakan secara baik dan profesional.

Sumber : mStar & Facebook

Continue Reading
Advertisement

Trending