Connect with us

#news

Suka ambil remeh, part2 WAJIB ‘double check’ setiap kali naik kereta!


Orang kata ada satu kenikmatan kalau memandu kereta ni, lebih-lebih lagi kenderaan tersebut dibeli menggunakan hasil dari titik peluh sendiri. Kalau kata beli guna duit sendiri, mestilah kita nak jaga kereta sepenuh hati, betul tak?

Disebabkan itu, kalau boleh sebelum memulakan perjalanan korang kena check betul-betul beberapa part kereta ni. Sebab bahagian ni memainkan peranan yang besar, kalau rosak confirm tepuk dahi!

#1 Pemeriksaan angin & kondisi tayar

Korang amat disyorkan untuk membuat pemeriksaan pada tekanan tayar termasuklah tayar gantian.

Lebih baik, sekurang-kurangnya sekali sebulan sebelum membuat perjalanan yang jauh dan apabila terdapat perubahan dalam beban kenderaan.

Ingat tu!

#2 Jangan lupa, periksa brek kereta juga

Jangan ambil mudah, brek merupakan bahagian yang sangat penting dalam kenderaan demi memastikan keselamatan pemandu dan penumpang.

Kalau terdengar bunyi yang pelik-pelik atau gegaran yang luar biasa semasa menekan brek, cepat-cepatlah pergi ke bengkel yang terdekat.

#3 Cermin, sekecil2 rekahan WAJIB alert!

Sekecil-kecil rekahan berkenaan mampu menyebabkan cermin retak seribu!

Selalunya retakan ini terjadi disebabkan terkena serpihan batu-batu kecil yang melantun. Seterusnya, boleh menjadi mimpi ngeri kepada para pemilik kereta berkenaan.

Jadi, kalau ada crack atau rekahan, apa korang boleh buat? Masih runsing?

Sebenarnya, ia boleh je di-repair, FREE pulak tu!

Haaa ni berita baik untuk korang! Buat pemilik kereta yang mempunyai rekahan pada cermin, korang boleh berkunjung ke Windscreen Repair Roadshow bertempat di 1Utama Shopping Centre yang dianjurkan khas oleh Berjaya Sompo Insurance.

Buat apa tukar baru kalau boleh repair, kan?

Inisiatif PERCUMA  yang diberikan oleh Berjaya Sompo Insurance ini sebenarnya untuk mengurangkan sisa pembuangan kaca cermin depan dan menggalakkan pengguna mengutamakan pembaikan bukannya terus membuangnya.

Bukan setakat dapat betulkan rekahan cermin kereta, lebih jimat banyak kos sekaligus mampu menyelamatkan alam sekitar! Go Green gitu~~

Inisiatif ini disokong oleh Jabatan Alam Sekitar Malaysia kerana inisiatif ini bertujuan untuk mengurangkan kesan negatif pembuangan kaca. Ini kerana, rakyat Malaysia mengeluarkan 38,200 tan sisa setiap hari, dalam masa setahun ia berjumlah sekitar 14 juta tan dengan anggaran kos dalam lingkungan RM2 bilion.

Kaca membentuk 3.3% daripada jumlah sisa yang dihasilkan, jadi kami membuang 460,000 tan kaca yang berharga sekitar RM66 juta.

Paling best, servis ini berikan secara PERCUMA kepada pemilik yang mempunyai rekahan di cermin kereta! Haaa, tunggu apa lagi dapatkan servis ni dari 15 sehingga 19 Jun 2022 di 1Utama Shopping Centre. Klik di sini untuk makluman lanjut!

Memang rugi kalau korang lepaskan peluang ni!

Fuhhhhhhhh! (Dihembus)

Continue Reading
Advertisement