Connect with us

Viral

Syamsul Debat ‘sound’ Abang Tesla, minta tak keluar kenyataan guris hati kaum isteri

Diterbitkan

pada

Isu seorang influencer dikenali Abang Tesla sememangnya menjadi topik hangat sejak beberapa minggu kebelakangan ini.

Walaupun dia dan isteri pertama terlihat ‘tenang-tenang’ sahaja dengan kekecohan yang telah berlaku apabila kerap muncul dalam beberapa podcast serta temu bual di media sosial, namun masih ramai yang memberikan teguran kepadanya berkenaan isu poligami.

Berhentilah keluar kenyataan guris hati kaum isteri

Antara yang memberikan teguran adalah penceramah motivasi, Ustaz Syamsul Debat apabila meminta agar influencer berkenaan berhenti dari terus mengeluarkan kenyataan  kurang bijak sehingga boleh mengguris hati isteri pertamanya seperti dalam podcast bersama pasangan selebriti baru-baru ini.

@nei_syafeeq

Dengar tu pesan USD.. tak payah cakap.. lagi cakap lagi bangang nampak #ustazsyamsuldebatfans #lawakustazsyamsuldebat #syamsuldebatlawak #foryourpage #shouldbeme #fyp #fypシ #syamsuldebat #syamsuldebatofficial #syamsuldebatfans #ustazsyamsuldebat👍 #ustazsyamsuldebatofficial #ustazsyamsuldebatintegriti #ustazsyamsuldebatlawak #ustazsyamsuldebatceramah #ceramahmotivasi #ceramahagama #majlisilmu #ceramahsuamiisteri #poligami #abangtesla #tesla #kisahabangtesla #abangteslaviral #keretatesla #abgtesla #abgteslaviral #abangteslaviral

♬ bunyi asal – Nei_Syafeeq – Nei_Syafeeq

“Minggu ni teruk betul orang lelaki kena balun. Macam hilang nilai kemerdekaan, ini semua Abang Tesla punya pasal,”
“Saya nak pesan, kepada yang dah berpoligami, kalau rasa-rasa diri kita ni bukanlah bagus sangat, ada kelemahan, tak usah share-share dengan orang lain. Selepas itu kau pulak keluar statement nak mengajar orang lain,”
“Adil dalam Islam ni bukan mengikut selera dan nafsu, tak. Adil dalam Islam tu meletakkan sesuatu kena pada tempatnya. Itu yang perlu difahami,” 
“Lagi cakap lagi bangang tau? Selepas itu yang bertanya soalan pun tak kena, yang menjawab soalan pun tak kena, yang memberi pandangan pun tak kena. Tak usahlah, jangan,” ujarnya.

Fikir dulu sebelum bercakap

Dalam pada itu, Ustaz Syamsul Debat juga memberi nasihat supaya tidak sesuka hati mengeluarkan kenyataan isteri pertama untuk dihargai dan isteri kedua untuk dicintai kerana pastinya ia boleh melukakan hati wanita berkenaan.

“Isteri pertama untuk dihargai, isteri kedua untuk dicintai? Tak ke kecil hati isteri pertama? Tak berhak ke untuk dia dicintai? Hanya untuk dihargai saja? Susah senang sama-sama, habis isteri yang nombor dua dicintai? Jangan kau hargai, kau cinta je? Jangan hargai dia?”
“Habis isteri yang nombor tiga?Kecik hati tak yang nombor tiga? Isteri ketiga untuk diapa? Untuk diapa-apakan? Yang keempat?”
“Itulah sebab jangan keluar statement kalau rasa-rasa diri anda tidak mempunyai kelayakan nak bercerita. Fikir dulu sebelum cakap,” tegur Syamsul Debat.

Terdahulu, kisah influencer tersebut memadukan isteri pertamanya telah menjadi topik bualan netizen di media sosial susulan kenyataan-kenyataannya yang mengguris hati ramai wanita lebih-lebih lagi menerusi beberapa temubual di podcast.

Dia juga telah ditegur agamawan berkenaan isu “isteri pertama untuk dihargai dan isteri kedua untuk dicintai” kerana mengeluarkan kenyataan tanpa sebarang rujukan sahih.

Sumber: TikTok nei_syafeeq

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Continue Reading
Advertisement