hubungi kami

Selebriti

“Dia tak jilat pun” -Tahu batas sebagai Muslim, Julia Farhana jelaskan isu bela anjing

Sejak semalam, tular di media sosial berkenan beberapa hantaran di Insta Story pelakon, Julia Farhana Marin,28 yang dikatakan membela anjing di rumah.

Anjing tunggu depan pintu bilik

Dapat dilihat anjing tersebut sangat jinak dan mahu masuk ke dalam biliknya selepas berada di depan pintu.

Jawab isu bela anjing

Hal tersebut menjadi perdebatan ramai memandangkan haiwan berkenaan haram untuk disentuh oleh umat Islam secara sengaja.

Namun begitu, Julia telah memberi penjelasan berhubung isu tersebut dan memaklumkan yang dia tahu serta sedar tentang hukum berkenaan membela anjing.

Menerusi Insta Story, pelakon itu memaklumkan yang dia tidak mahu hipoktrit kerana umum mengetahui dirinya membela anjing di rumah.

“Saya tahu ini perkara yang sensitif dan saya faham sebagai sorang muslim, netizen risau dengan isu terkena air liur atau tersentuh sewaktu basah.
“Ju dari dulu tak suka kongsi perkara peribadi, in fact tak pernah pun, tapi ada beberapa kali juga orang awam ada je orang nampak Ju bawa dia keluar sebab anjing ni lain sikit, mereka perlu dilatih dan berjalan setiap hari.”
Jadi, Ju dengan anggota keluarga yang lain akan bertukar giliran.” katanya.

Dia ada dekat kawasan dia sendiri

Dalam pada itu, Julia menjelaskan yang anjing peliharaannya diuruskan oleh pembantu rumah yang bukan beragama Islam.

Dia juga menyatakan yang air liur anjing tersebut tidak pun keluar dari mulut dan ruangan solat mereka sekeluarga di rumah langsung tidak dimasuki oleh haiwan itu memandangkan pergerakannya terhad di beberapa kawasan sahaja.

“Pasal bagi makan, mandi, tukar pampers sebab tak nak dia kencing merata, semua tu diuruskan oleh our non muslim maid.”
Setiap bulan juga kita hantar ke tempat groomers jadi memang tak ada bersentuhan dengan dia masa basah langsung.”
“Even in the video kalau perasan dia tak sentuh Ju langsung, dia takkan jilat dan bukan jenis anjing yang berliur. Dia tidak berlegar-legar dalam rumah, hanya terhad di beberapa kawasan je seperti di taman.
“Bilik saya memang bersambung dengan pintu taman, paling dekat jadi dia boleh akses.”
“Bilik solat pun dekat tingkat paling atas dimana Julio tak boleh masuk pun. “Pembantu peribadi saya yang bertudung pun dia tak pernah sentuh sebab dia tahu yang dia tak dibenarkan sentuh,” terangnya lagi

Dah bela sejak usia 2 tahun

Mereka sekeluarga kerap selamatkan haiwan jalanan

Walau bagaimanapun, Julia sedikit terkilan apabila ada sesetenah pihak mulai menghakimi dia dan keluarga berhubung isu tersebut. Dia juga sedar tentang tanggungjawabnya sebagai seorang muslim dan memilih untuk tidak hipokrit.

Pelakon drama Single Terlalu lama itu turut menegaskan yang dia menyelamatkan anjing berkenaan dan sangat menyayanginya. Tambahnya, anjing juga layak menerima kasih sayang dan seluruh keluarganya menerima kehadiran Julio dengan terbuka.

 

Selain Julio, keluarga Julia turut membela tujuh ekor kucing yang semuanya diselamatkan dan kini dijaga dengan baik.

Dia juga memaklumkan yang  keluarganya ada membela beberapa ekor anjing dan kucing ketika berada di Australia dahulu dan kesemua haiwan tersebut diselamatkan dan dibawa ke rumah.

Sumber: Instagram Julia Farhana Marin

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Sambung Baca
Advertisement