hubungi kami

Viral

“Tak cukup dengan telefon, dia main dengan waran tangkap pulak!” – Wanita dedah terkena SCAM cara baru

Sejak kebelakangan ini, ramai di antara kita sering mendapat panggilan dari Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) kononnya mempunyai cukai tertunggak yang perlu dijelaskan.

Pelbagai tipu helah digunakan oleh para scammer untuk memperdaya mangsa mereka termasuklah dalam bentuk waran tangkap.

Baru-baru ini, seorang wanita di laman Facebook mendedahkan dirinya telah nyaris-nyaris menjadi mangsa sindiket penipuan.

Mulanya telefon mangsa

Wanita itu memberitahu dia telah terpedaya sejak hari  Sabtu lagi sebaik sahaja mendapat panggilan kononnya daripada pihak ‘AIA’.

Dia main waran tangkap pulak!

Tak cukup dengan panggilan telefon, wanita itu memberitahu dia perlu membayar sebanyak RM10k untuk duit waran.

 

Aku terpedaya sebab nampak real

Siapa sahaja yang tidak akan terpedaya sekiranya mereka ini pandai bermain dengan emosi dan perasaan mangsa mereka.

Agak2lah nak SCAM tempek cop merah macam sijil tadika

Perkongsian itu telah mendapat perhatian netizen dengan lebih daripada 1,000 komen ditinggalkan.

Diorang ni tak pandai buat surat rasmi ke?

Tidak cukup dengan cop yang digunakan pada waran tangkap tersebut, seorang netizen turut memberitahu logo yang digunakan oleh scammer itu sudah cukup membuktikan bahawa ianya adalah penipuan semata-mata.

Akta pun ikut suka dia je

Bukan setakat itu sahaja, akta yang dinyatakan dalam waran tangkap itu pun tidak betul.

Sumber : Facebook NurHusna Said 

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sedang memerhati anda...

Sambung Baca
Advertisement