Connect with us

#viral

Tak puas hati sakit ‘swab test’, pemuda cuba ‘ajar’ frontliner dikecam netizen

Pada saat ini, ‘frontliners’ seperti doktor dan jururawat adalah golongan yang paling sibuk bertungkus-lumus dalam merawat pesakit serta membendung penularan wabak Covid-19.

Baru-baru ini, telah tular di laman sosial Twitter sebuah video yang menunjukkan seorang pemuda yang tidak berpuas hati dengan seorang petugas barisan hadapan.

Menerusi video yang dimuat naik oleh seorang pengguna Twitter @haqeemhyzan, pemuda dalam video itu dilihat sedang menjalani ‘swab test’.

Walau bagaimanapun, pemuda tersebut meluahkan rasa tidak puas hati kerana dia mendakwa jururawat itu telah menjolok ‘swab’ ke dalam hidungnya terlalu dalam sehingga menyebabkan kesakitan.

Akak ni sumpah si*l takda hati perut

Sampai kiamat aku tak maafkan akak tu

Jumpa di mahkamah

Dia ‘sorry’ yang tak berapa ‘sorry’ jugak akhirnya…

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata netizen memberi reaksi marah dek sikap dan lontaran kata-kata kesatnya terhadap jururawat terbabit.

Bahkan, ada segelintir individu mendakwa bahawa pemuda itu pernah menjalani pembedahan plastik di bahagian hidungnya menyebabkan prosedur ‘swab test’ menjadi agak sakit.

Lembiknya

Dia sakit lebih, sebab…

Hidup ni pendek, berbuat baiklah terhadap orang sekeliling

Buat ‘swab’ beriya nak saman?

Kalau nak ‘slow’ buat sendiri je

Netizen mengaitkan kesakitan seperti itu adalah perkara biasa sewaktu ‘swab test’, namun tidak perlu rasanya tindakan pemuda ini sehingga mahu ‘menasihati’ jururawat berkenaan.

Hargailah para ‘frontliners’ yang berkorban banyak masa di tempat kerja menguruskan pesakit berbanding meluangkan masa bersama keluarga di rumah.

Seharusnya, usaha mereka wajar dihargai kerana tanpa mereka sudah tentu keadaan negara akan menjadi lebih teruk akibat wabak Covid-19 mengganas saban hari.

Sumber: Twitter @haqeemhyzan

Continue Reading
Advertisement

Trending