Connect with us

#viral

Tips mudah jimat berbelanja tanpa perlu ikat perut & dijamin poket masih penuh

Rakyat Malaysia sering kali dihantui dengan berita-berita kenaikan harga barang dan juga situasi ekonomi negara yang agak kurang stabil sejak kebelakangan ini. Sehinggakan, wujudnya perasaan was-was ketika membeli barangan keperluan disebabkan terlampau bimbang kewangan lari dari yang dirancang.

Sebenarnya, setiap individu mampu untuk berbelanja dengan bijak tanpa dihantui dengan ketakutan over bajet! Cuma, perlu kuasi dan mengamalkan beberapa teknik mudah sebelum dan semasa berbelanja.

Ayah nak jam tangan, ibu nak periuk nasi, isteri nak baju, anak nak buku… macam mana ni? over bajet! Jangan risau, ikuti langkah-langkah kat bawah ni! Confirm jadi…

#1 Buat shopping list

Tips pertama ini adalah langkah pertama yang wajib dibuat sebelum ber-shopping sakan. Sebab, membeli tanpa shopping list adalah perbuatan bakal mengundang bahaya buat poket korang sendiri!

Fungsi shopping list ini bukan sahaja dapat menentukan bajet, pada masa yang sama dapat menjimatkan masa korang.

#2 Jangan shopping masa lapar!

Eh, lapar dan shopping pun ada kaitan ke?

Kalau nak tahu, apabila korang berbelanja dalam keadaan perut kosong, tubuh badan akan sedaya upaya mencari sumber tenaga paling cepat dan menyebabkan korang memenuhkan troli dengan makanan-makanan ringan!

Jadi sebelum keluar rumah, sila alas perut demi kesenangan duit poket korang.

#3 Bandingkan harga dan jenama

Jika korang ada sindrom suka beli barangan berjenama, hentikanlah seketika dan tenung semula bajet bulanan yang ditetapkan.

Perlu ingat, yang mahal tak semestinya berkualiti! Korang sebenarnya mampu mendapatkan keperluan yang lebih berkualiti dengan harga yang jauh lebih murah. Mesti lebih rasa puas sebab dapat saving dengan lebih bijak.

Rajin-rajin buat review di internet ataupun paling senang, tanya je mak korang!

#4 Membeli-belah secara pukal

Tips ini lebih sesuai untuk diamalkan oleh mereka yang sudah berkeluarga.

Tujuan utama untuk membeli secara pukal adalah untuk mengurangkan kos per unit sesuatu barang. Lebih untung, pasaraya menjalankan promosi pukal ataupun jualan penghabisan stok!

Tapi perlu juga kawal diri dan nafsu supaya tak lebih bajet! Jika terlebih beli, menangislah di kaunter pembayaran nanti.

#5 Sertai Kempen CapitaLand ‘Cash Back Now’

Kalau terasa renyah untuk ikut semua tips-tips di atas, langkah yang terakhir ini mungkin jalan yang terbaik untuk korang.

CapitaLand Malaysia melancarkan kempen “Cash Back Now” yang bakal memberikan manfaat yang berganda buat pembeli di ketujuh-tujuh pusat membeli-belah mereka bermula dari 24 Julai 2020 sehingga 23 Ogos 2020.

Pulangan tunai sehingga RM350,000

Untuk shopper yang berbelanja diantara ketujuh-tujuh pusat membeli-belah CapitaLand, korang dijamin takkan balik dengan poket kosong! Kempen Cash Back Now ini menjanjikan pulangan tunai sebanyak RM 350, 000!

Senarai mall terlibat adalah:

Kempen ini akan bermula dari 24 Julai 2020 hingga 23 Ogos 2020! Jangan lupa set-the-date kelander korang.

Jadi Ahli CapitaStar

Ketujuh-tujuh pusat membeli-belah CapitaLand ada satu programme keahlian,  namanya “CapitaStar” di mana shopper boleh scan dan upload resit menggunakan aplikasi CapitaStar untuk mendapatkan mata, panggil “STAR$”. Ahli CapitaStar boleh guna STAR$ untuk tukar hadiah atau baucar membeli-belah, jimat sekali!

Jadi, sebelum teruja pergi membeli belah, disarankan untuk download aplikasi CapitaStar dan daftarkan diri sebagai ahli
secara percuma. Lebih menariknya, korang boleh peroleh 100 STAR$ secara terus dengan hanya memasukkan kod “CSM100” semasa mendaftar, untuk ahli baru sahaja.

Ikuti 4 langkah mudah join kempen ‘cash back’

Ikuti sahaja 4 langkah mudah ini untuk menerima cash back dan segala ganjaran yang diperolehi bakal diedarkan menerusi aplikasi CapitaStar!

  • Langkah 1: Berbelanja RM50 ke atas dalam satu resit.
  • Langkah 2: Scan dan upload resit menggunakan aplikasi CapitaStar.
  • Langkah 3: Terima CashBack STARVoucher (bernilai RM5). Satu orang boleh dapat maksimum 4 STARVoucher sepanjang tempoh kempen berlangsung.
  • Langkah 4: Guna STARVoucher di lebih daripada 380 outlet terpilih sebelum 6 Sep 2020.

Senangkan? Korang masih tak faham? Cuba tengok video di bawah ni!

STARVouchers laku di 380 outlet terpilih!

Bagi yang tertanya-tanya, antara outlet yang menerima STARVoucher seperti Mr. D.I.Y, Mr. Toy, Pet Lovers Centre, Watson’s, The Coffee Bean & Tea Leaf, JD Sports, GNC Live Well, F.O.S Outlet Store, A Saloon, City Chain, Uniqlo, Bonia, Charles & Keith, Huawei dan banyak lagi outlet yang menanti kehadiran korang.

Korang boleh lihat senarai penuh ke semua 380 outlet terpilih serta semak segala terma dan syarat menerusi laman web CapitaStar Malaysia untuk elak dari sebarang kekeliruan.

Lepas ni, bolehlah memanjakan diri korang tanpa perlu risau dompet kosong.

Selamat ber-shopping dengan yakin dan bijak!

Continue Reading
Advertisement

Trending