Connect with us

#viral

UiTM cadang konvokesyen guna ‘green screen’, graduan terus hilang ‘mood’ nak konvo

Setelah bertahun-tahun para mahasiswi dan mahasiswa menghabiskan pengajian, sudah semestinya hari konvokesyen menjadi saat yang paling dinantikan.

Namun, dalam keadaan normal baharu sejak wabak Covid-19 melanda dunia termasuk negara kita Malaysia, majlis konvokesyen mungkin tidak dapat dijalankan seperti biasa berikutan perlu patuh dengan SOP yang telah disediakan.

UiTM cadang konvokesyen normal baharu

Tular di Twitter baru-baru ini, pihak Universiti Teknologi Mara (UiTM) telah tampil dengan satu cadangan agar istiadat konvokesyen dijalankan menggunakan kaedah kebiasaan baharu.

Pihak UiTM telah mengeluarkan sebuah video memaparkan antara cadangan SOP bagi istiadat konvokesyen yang bakal dilakukan pada tahun ini.

UiTM bercadang untuk menggunakan ‘green screen’ sebagai alat utama untuk majlis konvokesyen pada masa akan datang, dimana istiadat konvokesyen ini akan dijalankan secara ‘temu janji’ untuk pelajar diploma dan ijazah.

Konvokesyen ‘temu janji’, guna green screen jer

Dalam istiadat konvokesyen normal baharu yang diketengahkan UiTM, para graduan akan melalui proses saringan COVID-19 sebelum dibenarkan masuk ke kampus.

Pelajar kemudiannya akan mengambil dan memakai jubah konvokesyen lalu merakam gambar di hadapan green screen.

Bagaimana pun, cadangan itu telah membuatkan ramai graduan khususnya daripada UiTM berasa sedikit terkilan kerana ia bukanlah majlis konvokesyen yang selama ini diimpikan.

Sedihnya memori hanya disebalik green sreen

Di Twitter, rata-ratanya lebih sanggup istiadat konvokesyen ditangguhkan daripada mereka terpaksa menerima cara kebiasaan baharu istiadat konvokesyen ini.

Plan nak dapat bunga dari scandal lebur macam tu jer

Kalau macam ni baik tak payah konvo

 

Mereka menyifatkan, momen penuh bermakna mengambil skroll di atas pentas sambil disaksikan barisan caunselor, pensyarah dan ibu bapa lenyap begitu sahaja.

Sumber : Twitter

Continue Reading
Advertisement

Trending