Connect with us

Viral

Peniaga tiru konsep produk, usahawan dessert luah kecewa -“Tolong ubah jadi lain sikit”

Diterbitkan

pada

Baru-baru ini, tular di media sosial seorang usahawan dessert (pencuci mulut) popular luah kecewa apabila terdapat segelintir peniaga bertindak meniru konsep produknya untuk dipersembahkan kepada pelanggan.

Menerusi sebuah hantaran yang dimuat naik oleh usahawan terbabit yang dikenali sebagai aunty Ja, dia berharap orang ramai tidak bersangka buruk dan memutar belit kenyataannya memandangkan isu tersebut sudah kerap berlaku sejak kebelakangan ini.

Usahawan dessert

@cthajarsd

Darlings.. sorry lalau darlings kecewa dgn Auntie Ja..🙇🏻‍♀️

♬ original sound – Auntie Ja Suka Dessert – Auntie Ja Suka Dessert

Artikel lain: Usahawan ucap terima kasih kepada suami, padam IG lepas kantoi ‘follow’ wanita seksi

“Aunty Ja suka perkenalkan konsep, maksudnya konsep buat pelanggan terliur dan lain daripada yang lain. Aunty Ja dan team sangat berusaha untuk buat konsep tu.
“Kami perah idea umpama macam perah tuala yang kering untuk dapatkan idea, konsep. Benda tu simple tapi sangat susah.
“Apa yang Suka Dessert ketengahkan adalah konsep. Apa yang membezakan kami dengan dessert yang lain adalah konsep itu sendiri.
“Contoh soft cookies dengan susu, benda ni memang banyak jual kat luar sana. Tapi aunty Ja tengok sampai bungkusan pun sama sangat, bungkusan pun bukan senang untuk kita nak brainstorming, cari apa yang terbaik untuk pelanggan,” ujarnya.

Usahawan dessert

Usahawan dessert

Tak kisah pun jual dessert yang sama tapi..

Jelasnya lagi, aunty Ja tidak kisah peniaga lain menjual pencuci mulut yang sama sepertinya namun, berharap pihak yang terlibat menukar konsep atau idea dalam menghasilkan sesuatu produk.

“Kadang-kadang aunty Ja nampak kat FYP, benda yang sama sangat dengan kami. Orang komen dalam business tiada istilah tiru-meniru, huh pedih. 
“Aunty Ja minta maaf, saya tak kisah pun tapi tolong ubah jadi lain sikit. Kadang-kadang jual benda yang sama macam aunty Ja tapi hashtag Suka Dessert tapi bukan kami punya.
“Susah tau sebenarnya nak buat kelainan walaupun nampak mudah pada orang lain tapi ianya sangat makan effort, pengorbanan yang tinggi,” luahnya lagi.

Ramai memahami keadaan aunty Ja

Dalam pada itu, menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen memahami perasaan usahawan terbabit apabila usahanya untuk mengetengahkan konsep sendiri telah diguna pakai oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Netizen beri kata-kata semangat

Dalam pada itu, ramai yang menitipkan kata-kata semangat buat aunty Ja terus semangat dalam membangunkan perniagaannya dan menganggap perkara yang berlaku adalah asam garam apabila bergelar usahawan.

Sumber: TikTok @cthajarcd

PERHATIAN: Pihak Oh My Media tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Oh My Media juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.
Continue Reading
Advertisement