Connect with us

#celeb

“Abah suka kongsi rezeki…” – Terbit rindu, anak kongsi kisah Allahyarham Maidin Ibrahim

Jika sesiapa yang pernah menonton Anak Mami The Movie, Nana Tanjung dan Mami Jarum pasti mengenali dengan pelakon veteran Allahyarham Maidin Ibrahim atau dikenali sebagai Mamu.

Baru-baru ini, tular di media sosial perkongsian daripada anak Allahyarham Maidin Ibrahim, iaitu dikenali sebagai Cikgu Sharifah Maidin.

Dalam perkongsian tersebut, anak Allahyarham telah menceritakan bagaimana dia serta adik beradik lain dibesarkan oleh bapanya yang merupakan pelawak lagenda. Mari kita ikuti coretan ini..

Gaji artis dulu tak sama macam sekarang

“Aku layak cakap kot? Aku anak artis juga. Takda la glamour macam depa sangat. Tapi abah ada la dapat award! Takat berlakon 8 ke 9 filem (kot!). Bayaran artis sekarang tak macam dulu. Kemaih! Tapi abah aku bela kami 5 beradik tak da minta-minta. Minta tolong adalah. Lepas tu bayar balik. Abah aku kayuh basikal walau artis. Senang sikit naik motor Yamaha ja. Jiran kata, rumah kami macam padang bola. Kosong! Kereta abah aku bukan second hand, tp fourth hand…”

Abah selalu kena tipu

“Lepas kami kerja baru abah dengar kata beli kereta baru. Kereta Kelisa tu lah abah pi show sana sini. Tu pun abah selalu kena tipu. Hampa tau abah aku kata apa? Halailah, Allah bagi kat abah balik nanti. Abah aku tak tunggu pendapatan artis sahaja. Abah aku guna duit lakonan dan berlawak tu beli lembu dan kambing. Kami la manager dia. Kami la drebar dia. Ajar kami anak² kerja kebun dan tanam jagung…”

Baca buku sambil jaga lembu

“Aku baca buku sambil jaga lembu dalam kebun getah! Kadang-kadang kawan-kawan aku gelak. Betul ka hang anak artis? Ada aku kisah? Mak abah ajar kami adik beradik mengadap dunia dengan berani. Hasilnya 4 orang guru dan seorang tentera. Kami dulu kecik hati dekat abah sebab abah jarang bawa kami jalan-jalan…”

Baju pun mak yang jahit

“Tapi la ni aku faham. Dulu kecil hati nak pakai baju macam artis mak tak bagi. Semua mak jahit sendiri. Mana nak jadi artis kalau mak jahit sendiri? Bila lepas SPM mak hantar aku pulak belajar jahit baju. Kecil hati bila dapat course Art & Design UITM mak tak bagi. Kalau tak, confirm aku lawan Rizalman! Mak tahu aku nak jadi macam artis. Nasib baik nooo…”

Abah tak berapa suka anak jadi penyanyi

Aku menyanyi di sekolah abah tak berapa benarkan. Tapi dia kata kalau boleh jadd macam Siti Nurhaliza takpa la masa itu nak kahwin dah. Buat kena jeling. Boleh, tapi kena disiplin. Abah kata kena layan macam buat bisnes. Kecut perut aku. Last sekali aku berteater dan menari hanya di MPRM…”

Abah suka kongsi rezeki dekat masjid

“Meman masa ada, adalah rezeki abah. Masa dapat banyak offer abah kongsi kat masjid. Mak aku favourite dia beli periuk belanga. Kami selalu buat kenduri dulu. Kalau raya, mihun sup gear box mak aku seperiuk besar, nak habaq! Barang emas tak beli sangat, tapi beli periuk yang macam standard nak buat katering!..”

 

Abah & mak tak ajar kami meminta2

“La ni kalau rindu kat mak, tengok ja la periuk mak tu. Memang mak tak tinggal gambar sangat. Tapi mak tinggal periuk dan mangkuk pinggan. Mak…pah rindu mak! Kami tak di ajar mewah dengan percutian, tapi kami di ajar cari duit sendiri. Usaha dengan tulang 4 kerat. Ada masa jatuh juga. Tapi jangan ajar diri meminta-minta, Hebat abah da mak mengatur kejayaan kami. Salute kat depa.
Al-Fatiha buat abah dan mak. Rindu….”

Apabila membaca nukilan tersebut, boleh kita lihat banyak perbezaan industri hiburan yang dulu dengan sekarang. Meskipun dulu bayaran tidak sebanyak sekarang, artis-artis lagenda kita tetap berkarya kerana cinta mereka terhadap bidang seni.

Sumber : Siakap keli

Continue Reading
Advertisement

Trending