Connect with us

#celeb

Beri bantuan untuk penduduk PPR, Uncle Kentang kecewa dituduh cuba aibkan AJK

Siapa sahaja yang tidak mengenali Uncle Kentang? Pasti ramai yang ‘familiar’ dengan nama lelaki dermawan yang sentiasa melibatkan diri dalam lapangan kebajikan sejak bertahun lamanya ini.

Setelah sekian lama membantu orang ramai, bagaimanapun baru-baru ini Uncle Kentang meluahkan rasa kecewa apabila dirinya dituduh cuba mengaibkan seorang ‘Puan Sri’ hanya kerana tindakannya memberi bantuan bakul makanan kepada penduduk di sebuah Projek Perumahan Rakyat (PPR).

Kecewa dituduh cuba ‘caras’ kerja AJK PPR

Kekecewaan itu didedahkan oleh dirinya sendiri menerusi sebuah ‘posting’ di laman sosial Facebook miliknya.

Difahamkan lagi, pemilik nama Kuan Chee Heng itu sama sekali tidak menyangka dituduh sedemikian rupa selepas ‘Puan Sri’ yang merupakan AJK PPR itu meyangka dia sengaja menghebahkan tentang orang susah di kawasan jagaannya ketika PKP.

Advertisement
“Bila ada orang minta makanan di kawasan beliau, wanita itu rasa tercabar dan terus menuduh saya cuba mengaibkannya. Wanita itu berkata dia sudah bagi semua orang makanan di bloknya.
“Memang tahniah pada makcik. Memang dah bagi tetapi makcik perlu fikir, masa PKP semua anak dalam rumah. Mundar mandir masuk dapur 20 kali sehari. Setakat beras 5 kilogram, tepung sepaket, gula, minyak masak, mi segera sebungkus, berapa lama nak bertahan barang-barang ini. Tiga hari makcik, kerana ada anak yang ramai,” katanya.

Dalam pada itu, Uncle Kentang tidak menafikan bahawa wanita itu beserta AJK lain telah melaksanakan usaha yang terbaik bagi membantu golongan yang memerlukan.

Namun, masih ramai lagi yang memohon bantuan mungkin kerana mereka mempunyai ramai ahli keluarga yang perlu disara. Selain itu, lelaki berusia 58 tahun tersebut turut menitipkan nasihat kepada pihak-pihak tertentu.

“Bagaimanapun, kita perlu husnuzon. Kalau ada orang datang bantu mereka yang susah, kita harus cari pintu rumah mana yang terkandas dan bantu.
“Tidak sedikit tercalar pun kehandalan makcik AJK dan kehebatan makcik menjaga kawasan memang terpuji dan paling cemerlang,” katanya

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata netizen memberi kata-kata semangat kepada Uncle Kentang. Bagi mereka, individu seperti itu hanya mementingkan diri sendiri dan mahu menaikkan nama masing-masing.

Bila ada orang tolong dimarahi pula

Teruskan usaha Uncle!

Orang bodoh politik cuba ambil kesempatan

Sabar Uncle, memang banyak cabaran berbuat kebaikan

Tak usah peduli orang macam tu

Uncle dah lama bantu orang

Bersabarlah ya Uncle Kentang. Jangan mengalah! Kalau kita buat baik, memang banyak cabaran. Ada sahaja yang tidak berpuas hati..

Advertisement

Sumber: Facebook Uncle Kentang

"Manusia itu asalnya dari tanah, makan hasil tanah, berdiri di atas tanah, akan kembali ke tanah. Kenapa masih bersifat langit?" - Hamka

Continue Reading
Advertisement